{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj i Ruiyu o saradnji BiH i Narodne Republike Kine

F
22.3.2009. u 15:27
0
1
Alkalaj i Ruiyu o saradnji BiH i Narodne Republike Kine
0
Alkalaj i Ruiyu o saradnji BiH i Narodne Republike Kine
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas sa generalnim direktorom Odjela za evropska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine Li Ruiyuem.
Izražavajući zahvalnost na velikoj podršci koju Kina pruža našoj zemlji na bilateralnom i multilateralnom nivou, ministar Alkalaj je istakao dobre odnose dviju zemalja i izrazio nadu da će se oni i dalje unapređivati na dobrobit naroda obiju prijateljskih zemalja.

Ministar Alkalaj upoznao je sagovornika sa aktuelnom političkom situacijom u BiH i njenim naporima na dostizanju zacrtanih vanjskopolitičkih ciljeva po pitanju evropskih integracija, liberalizacije viznog režima sa EU i dobijanja mjesta nestalnog člana u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine.

Generalni direktor Odjela za evropska pitanja Ruiyu je izrazio slaganje sa mišljenjem ministra Alkalaja o odnosima dviju zemalja i ukazao na sličnost pogleda koje one imaju na situaciju u svijetu. Podsjetio je na veliki doprinos unapređenju bilateralnih odnosa koji su dale prošlogodišnje posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića Kini, kao i posjeta zamjenika premijera Vlade Kine Zhang Deijanga Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo zbog planirane ovogodišnje posjete Kini predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, kao i zajedničkog obilježavanja 15. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, koje će se organizirati 2010. godine.

Sagovornici su se složili i o nizu drugih pitanja, kao što su reforma Vijeća sigurnosti UN-a, pristupanje Bosne i Hercegovine WTO-u, regionalna saradnja, pitanje Tajvana i uvažavanja suvereniteta i integriteta BiH i Kine, te unapređenja njihove saradnje u oblasti ekonomije i investicija, kao i kulture i obrazovanja, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću MVP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: