{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj i Pendeš susreli se sa Rosmary DiCarlo

F
13.10.2007. u 15:16
0
0
Alkalaj i Pendeš susreli se sa Rosmary DiCarlo
0
Alkalaj i Pendeš susreli se sa Rosmary DiCarlo
Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem i zamjenicom ministra obrane Marinom Pendeš za vrijeme održavanja trećeg sastanka "Adiatic-Baltic-Atlntic" foruma, koji se održava 12. i 13. oktobra u Splitu, susrela se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država predvođenom Rosmary DiCarlo, zamjenicom pomoćnika državnog tajnika SAD za Evropu i Evroaziju i veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert A. Bradtakeom.
Ovu prigodu ministar Alkalaj i zamjenica ministra Pendeš iskoristili su da upoznaju predstavnike SAD o trenutačnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dostignućima u procesu približavanju naše zemlje punopravnom članstvu u NATO savezu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Istaknuto je da su institucije Bosne i Hercegovine, u prvom redu ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo obrane, u rekordnom roku izradili tzv. Prezentacijski dokument, Individualni partnerski program, certificiran je Sporazum o sigurnosti sa NATO, održan je prvi krug procesa tzv. Plana i revizije (PARP), gdje su definirani Partnerski ciljevi za BiH, čije se odobrenje od strane NATO očekuje u narednim tjednima.

Istaknuto da je Bosna i Hercegovina pristupila Sporazumu o statusu snaga sa NATO (PfP SOFA) čime se otvorila mogućnost održavanja velike NATO-ove vojne vježbe u aprilu 2009. godine u BiH.

Predstavnici SAD su informirani da je BiH opredijeljena unaprijediti suradnju sa NATO-om na razinu Individualnog partnerskog akcijskog plana, sa čijom će se izradom otpočeti narednog tjedna, a čija se finaliziranje očekuje do NATO samita u Bukureštu, koji će se održati u april 2008. Sugovornici su informirani o opsežnim aktivnostima koje provode dva ministarstva u procesu otvaranja Misije BiH pri NATO.

DiCarlo je potvrdila da je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan napredak u približavanju NATO-u, istaknula da reforma obrane predstavlja primjer uspješno provedene reforme u BiH. Naglasila da ova reforma može poslužiti kao pozitivan primjer za provedbu reforme policije i drugih reformi koje naša zemlja mora poduzeti na putu ka uključenju u Evro-Atlantske integracije.

Nanovo je naglašena opredijeljenost SAD za nastavak pružanja pomoći našoj zemlji na putu u punopravno članstvo u NATO-u i EU, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: