|

Alkalaj i Lagendijk o političkoj situaciji u BiH

Alkalaj i Lagendijk o političkoj situaciji u BiH
0
F
FENA
14.10.2008. u 18:57
0
komentara
0

dijeljenja
Alkalaj i Lagendijk o političkoj situaciji u BiH
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, boraveći u radnoj posjeti Bruxellesu sastao se u utorak sa članom Odbora za vanjske poslove (AFET) i Delegacije za jugoističnu Evropu Evropskog parlamenta Joostom Lagendijkom.
Alkalaj je informirao Lagendijka o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji te aktivnostima koje poduzimamo u cilju ispunjenja uvjeta iz Evropskog partnerstva.

Lagendijk se posebno interesirao za pregovore o liberalizaciji viznog režima između BiH i Evropske unije te o realizaciji uvjeta iz Mape puta.

Ministar Alkalaj je rekao da je od momenta zvaničnog otvaranja pregovora o liberalizaciji viznog režima s EU-om BiH tome procesu pridala veliku važnost.

On je informirao Lagendijka da je formirana interresorna grupa koja je već izradila akcijski plan i izvještaj o spremnosti i dostavila ga Evropskoj komisiji krajem septembra.

Alkalaj je kazao da naša zemlja očekuje pozitivan odgovor Evropske komisije o izvještaju i nastavak intenzivnih aktivnosti na provođenju uvjeta iz Mape puta.

Također je informirao sagovornika o toku uvođenja biometrijskih pasoša u BiH, izrazivši očekivanje da će se pregovori o liberalizaciji viznog režima BiH s EU-om uspješno okončati i uspostaviti bezvizni režim do kraja sljedeće godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.