BiH
0

Alkalaj i Jandroković održali konferenciju za medije

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, koji se od 12. do. 14. februara 2008. godine nalazi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon održanih razgovora 13. februara 2008. održali su konferenciju za medije.

Ministri Alkalaj i Jandroković su izrazili zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina i Hrvatska njeguju dobrosusjedske i trajno prijateljske odnose, te plodno surađuju na regionalnom i multilateralnom planu. Ministar Jandroković je naglasio da je Republika Hrvatska, kao kandidat za članstvo u EU, zainteresirana da se Bosna i Hercegovina što prije priključi Europskoj Uniji i u tom smislu ponudio pomoć u prenošenju hrvatskih iskustava.

Ministri Alkalaj i Jandroković su naglasili da je cilj ovog prvog susreta sačiniti pregled svih tema od zajedničkog interesa, koje će biti razrađene na ugovorenom sastanku pomoćnika ministara vanjskih poslova i Međudržavnog vijeća Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je planiran za ovu godinu.

Ministar Jandroković je zahvalio Bosni i Hercegovini na podršci hrvatskoj kandidaturi za nestalnog člana Vijeća sigurnosti Organizacije Ujedinjenih naroda.