Kazakhstan
0

Alkalaj govorio na sastanku ministara vanjskih poslova država članica OSCE-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas se obratio učesnicima neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) koji se održava u Almaty, Kazakhstan.

Ministar Alkalaj je naglasio da BiH podržava aktivnosti OSCE-a, kao najveće i najsvobuhvatnije regionalne organizacije koja se bavi pitanjima sigurnosti i koja omogućuje jedinstvenu platformu za politički dijalog o evropskoj sigurnosti.

Naglasio je da se jačanje međusobnog povjerenja, proces kontrole oružja, razoružanje, sprječavanje sukoba, te promocija i unapređenje ljudskih prava teško mogu zamisliti bez OSCE-a.

Šef bh. diplomacije je istakao da su izazovi s kojima se svijet suočava, kao što su borba protiv terorizma, energetska sigurnost, pristup prirodnim resursima i drugi potvrdili važnost OSCE-a kao ključnog mehanizma za dijalog za njihovo rješavanje.

"Evropske i euroatlantske integracije su prioritet vanjskopolitičkog djelovanja BiH i dugoročni cilj potreban svima u BiH. Aktivnosti koje u BiH poduzimamo u cilju pune integracije u euroatlantske političko-sigurnosne strukture će značajno doprinijeti povećanju sigurnosti na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou", rekao je ministar Alkalaj.

Dodao je da je suradnja koja je ostvarena među državama jugoistočne Europe otvorila brojne mogućnosti i doprinijela boljoj sigurnosti regiona i Evrope.

Na kraju obraćanja ministar Alkalaj je istakao da BiH kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a u mandatu 2010.-2011. godine aktivno učestvuje u procesu donošenja odluka o najvažnijim pitanjima koja se odnose na sigurnost i stabilnost u svijetu, te da je to djelovanje u suglasju sa vizijom i ciljevima OSCE-a, čiji je BiH aktivni član, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.