Abu Dhabi
0

Alkalaj dogovarao saradnju BiH sa UAE

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je u nedjelju u radu ministarske konferencije Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) Abu Dhabiju.

Alkalaj je, učestvujući u radu konferencije, pozdravio i podržao međunarodne napore i rad IRENA-e na planu šire upotrebe obnovljive energije i njene vitalne uloge u održivom razvoju. U tom smislu najavio je da će BiH uskoru ratificirati Statut IRENA-e, te imenovati stalnog predstavnika u Agenciji, čime će potvrditi opredijeljenost za aktivan doprinos na planu upotrebe obnovljive energije. Informirao je o mjerama koje je BiH poduzela na planu upotrebe čiste, obnovljive energije, kao i drugim naporima usmjerenim ka proizvodnji energije po ekološki opravdanim i prihvatljivim standardima.

Također, ministar Alkalaj je istakao trajnu orijentiranost BiH ka daljnjim istraživanjima i naučnim dostignućima koja bi savremenu tehnologiju, na planu iznalaženja izvora i upotrebe obnovljive energije, učinila dostupnom i zemljama u razvoju.

Na marginama konferencije ministar vanjskih poslova BiH je održao niz bilateralnih sastanaka, između ostalih i s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), domaćinom konferencije Sheikhom Abdullahom Bin Zayid Al Nahyanom.

Šefovi diplomatija dviju prijateljskih zemalja razgovarali su o mogućnostima za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa, kao i o saradnji na međunarodnom planu. Dogovoreno je da se ubrzaju procedure za potpisivanje sporazuma, posebno onih ekonomske prirode, kao što su Sporazum o promociji i zaštiti investicija i Sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji BiH i UAE-a. Na kraju razgovora Alkalaj je pozvao Al Nahyana da posjeti BiH u prvoj polovini ove godine, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

IRENA je međuvladina organizacija osnovana 26. januara 2009. godine u Bonnu s ciljem da usmjerava i podstiče napore na pronalaženju i upotrebi obnovljive i čiste energije.

BiH je sredinom 2009. godine godine postala punopravna članica IRENA-e, te se na taj način priključila međunarodnom timu od 140 država članica koji udružuju ljudske i tehnološke kapacitete na planu upotrebe čiste energije, odnosno zaustavljanja globalnog zagrijavanja i nepovoljnih klimatskih promjena, kao jednog od najvećih izazova modernog doba, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.