BiH
0

Alkalaj: BiH u NATO-u 2009. godine

FENA
Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji Sven Alkalaj izjavio je u nedjelju u intervjuu Radiju Federacije BiH da mu predstavlja izuzetnu čast to što ga je Stranka za BiH kandidovala za novog ministra vanjskih poslova naše zemlje.

Smatra da ga je na ovu dužnost preporučila njegova dosadašnja biografija u kojoj, uz ostalo, piše da je u bh. diplomatiji od 1993. godine. Alkalaj ima 58 godina, po narodnosti je Jevrej, završio je Mašinski fakultet i dugo je radio u Energoinvestu. Odlično govori engleski jezik.

"Imao sam čast i zadovoljstvo da BiH predstavljam u Washingtonu i Bruxellesu, i to u nekim presudnim godinama za našu zemlju. Tu sam stekao neka poznanstva koja su mi, pored ostalog, pomogla i da lobiram za BiH, pogotovo u procesu našeg prijema u Partnerstvo za mir NATO-a", rekao je Alkalaj.

Govoreći o tome kada bi BiH mogla ući u punopravno članstvo NATO-a ambasador Alkalaj je rekao da bi se to moglo dogoditi 2009. godine. Te godine ovaj vojni savez proslavlja 60 godina svog djelovanja i on smatra da bi se taj jubilej, uz ostalo, mogao obilježiti i prijemom blakanskih zemalja u NATO.

"Lopta je u našem dvorištu i od nas samih najviše zavisi kada ćemo biti primljeni u Sjevernoatlantski savez. To znači da moramo ispuniti određene uvjete koje traže u Bruxellesu", istaknuo je bh. ambasador.

Jedan od th uvjeta sastoji se u tome da naša zemlja ne samo dobija pomoć od partnera nego i da njima pruža svoj doprinos. Da li to znači da bi naša vojska uskoro mogla ići u misiju u Afganistan?

"Moguće je i da se poveća naše učešće u operacijama NATO-a, pa i da naši vojnici idu u Afganistan, ali o tome odluku donosi Predsjedništvo BiH kao vrhovna komanda. Smatram da bi naš doprinos u toj zemlji bio odlično primljen u NATO-u, na isti način kao što se odlično vrednuje učešće naših deminera u Iraku", naglasio je ambasador bh. u Belgiji Sven Alkalaj u intervjuu Radiju Federacije BiH.