{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj: Bez hapšenja optuženih za ratne zločine nikada nećemo ući u NATO

F
28.1.2007. u 16:13
0
0
Alkalaj: Bez hapšenja optuženih za ratne zločine nikada nećemo ući u NATO
0
Alkalaj: Bez hapšenja optuženih za ratne zločine nikada nećemo ući u NATO
Bosna i Hercegovina i pored svih napora nikada neće moći postati članica NATO saveza i možda će biti malo zadržavana na tom putu dok se ne ispuni politički uvjet, hapšenje optuženih za ratne zločine, izjavio je danas u Banjoj Luci Sven Alkalaj, šef Misije BiH pri NATO-u u Briselu.
"Bez toga nema napretka i to se može odraziti i na naše razgovore sa Evropskom unijom", kazao je Alkalaj u izjavi novinarima navodeći da je taj politički uvjet uvijek nad glavom BiH i da je nužno da novoizabrane vlasti u BiH tome daju puni značaj.

Ambasador Alkalaj je kazao da je BiH postala članica NATO programa "Partnerstvo za mir", jer je ispunila tehničke uvjete i uključena je takoreći na povjerenje u taj program, ali će se svakodnevno tražiti u političkim i drugim razgovorima da se vidi dokle je BiH došla u ispunjavanju preostalog političkog uvjeta.

Ambasador Sven Alkalaj, šef Misije BiH pri NATO-u u Briselu učestvovao je danas u Banjoj Luci u radu Okruglog stola o temi “Mjesto BiH u euroatlanskom konceptu sigurnosti”.

Ocijenio je da BiH, nakon Samita u Rigi, kada je zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom primljena u "Partnerstvo za mir", već predstavlja dio kolektivne sigurnosti Evrope prije svega, pa i šireg prostora.

Prijem BiH u "Partnerstvo za mir" je, naveo je, veliki korak za BiH i ona se sa sigurnosnog aspekta nalazi u mnogo povoljnijem položaju, a istovremeno je i mnogo povoljnije sigurnosno okruženje samim tim što su preostale tri zemlje u regionu primljene u taj NATO program.

Naglasio da sada pred BiH predstoji jedan ozbiljan rad u svim sektorima, političkom, ekonomskom i sigurnosnom kako bi krenuli dalje u punopravno članstvo u NATO savez.

Podsjetio je da je NATO savezu BiH predala prezentacioni dokument, gdje je jasno dala do znanja šta želi i u kom svojstvu može doprinijeti tom partnerskom odnosu u NATO savezu.

"NATO je sagledavajući taj program već dogovorio termin posjete svog ekspertnog tima, 8. i 9.februara, kada će se raditi individualni partnerski program", kazao je Alkalaj precizirajući da taj prezentacioni dokument govori o bh. mogućnostima i specifičnostima, kao što je veliko iskustvo u uništavanju neeksplodiranih bojevih sredstva, kao i da BiH bude može da bude mjesto za trening i obuku s obzirom na centre koje posjeduje.

Pitanje rješavanja pokretne i nepokretne vojne imovine u BiH bit će, kako je naveo, jedna od tema o kojoj će se razgovarati u narednom periodu kako bi se ti objekti mogli iskoristiti na najbolji način.

Neki od tih objekata, mogli bi se iskoristiti i pretvoriti za druge namjene, uz, kako je naveo, pomoć NATO-a tako da zaista služe svrsi i pomažu BiH da da svoj doprinos i pokaže se kao valjan partner na putu ka NATO savezu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: