{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aljkavost Semihe Borovac i Josipa Jurišića

F
13.2.2009. u 14:41
0
24
Aljkavost Semihe Borovac i Josipa Jurišića
0
Aljkavost Semihe Borovac i Josipa Jurišića
Semiha Borovac, Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što su bh. mediji objavili vijest da je Banja Luka jedini grad iz Bosne i Hercegovine koji je prije dva dana pristupio Konvenciji evropskih gradonačelnika koja za cilj ima smanjenje emisije ugljendioksida i borbe protiv klimatskih promjena, nova gradska administracija provela je unutrašnju istragu kako bi se ustanovilo zašto Grad Sarajevo nije dobio poziv da se priključi ovoj važnoj inicijativi.
- Nakon proveden istrage utvrđeno je da je bivša gradska administracija dobila poziv od Komiteta regija - savjetodavnog tijela Evropske unije - na koji je trebalo odgovoriti do 19. januara. Sudeći po dokumentima koji su pronađeni u Gradskoj upravi za to je bio zadužen bivši zamjenik gradonačelnika Josip Jurišić, ali na poziv nije odgovoreno do trenutka promjene vlasti 28. januara, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Dodaje se da ni bivša gradonačelnica Semiha Borovac u razgovorima s gradonačelnikom Alijom Behmenom nije našla za shodno da prenense informacije o pozivu. Usto, gradski službenici zaduženi za međunarodnu saradnju zanemarili su dužnost da, iako je rok prošao, novu administraciju upoznaju s pozivom i inicijativom, navodi se u saopćenju.

Ističe se da je bivša gradska administracija ovim direktno podrila kontinuitet vlasti, jednu od temeljnih odlika demokratske smijene vlasti.

- Šteta nanesena građanima je nemjerljiva: njima je oduzeto pravo da postanu dio evropskih procesa u borbi protiv klimatskih promjena, u dobijanju čistog zraka i čiste i obnovljive energije, dok je Sarajevo još jednom svrstano među kasabe, a ne ozbiljne evropske gradove. Bivša SDA-ova administracija pokazala je još jednom da državu poima kao privatnu svojinu i da je Grad Sarajevo - a još manje dobrobit građana - ne zanima ako nije na vlasti. Bivša gradonačelnica i njen zamjenik pokazali su aljkavost zanemarujući svoju profesionalnu odgovornost prema građanima, Gradu Sarajevu i funkcijama koje su vršili, ističe se u saopćenju nove administracije Grada Sarajeva.

Nova administracija najavila je da će poduzeti niz mjera kako bi pokušala popraviti štetu. Prije svega, protiv državnih službenika koji su svojom neprofesionalnošću pridonijeli ovom, najblaže rečeno skandalu, biti će pokrenut disciplinski postupak. Novi gradonačelnik i Gradska uprava žele i ovako pridonijeti uspostavljanju novih normi ponašanja državnih službenika i odgovornosti kako prema službi tako i prema građanima.

U međuvremenu, ured gradonačelnika je već pokrenuo aktivnosti na uspostavi kontakta s Komitetom regija u cilju da barem retroaktivno pristupi Konvenciji i zatraži sredstva za programe borbe protiv klimatskih promjena i čiste energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: