Srebreničanin ima 11 djece
0

Alijin "fudbalski tim"

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Alija Krdžić vodi brigu o jedanaestoro djece. Nisu sva njegova. Djeca su iz četiri bračne zajednice. Nekoliko ih je iz njegova prva dva braka, dvoje od sadašnje supruge, a troje zajedničkih.

U 45 godina života Alija se ženio tri puta. Od jedanaestoro djece što je kao jedan fudbalski tim, najstariji je Admir s 25 godina, a najmlađi je prvačić Sadet. Alija kaže da mu je najteže bilo kad je razmijenjen iz logora došao u Tuzlu i razveo se od supruge. Četvoro djece ostalo je kod njega. Da bi djeci osigurao uvjete za život, ponovo se oženio i dobio dvoje djece. Nedugo potom, supruga mu je umrla, i ponovo je trebalo zbrinuti svu dječicu.

"Bio je to grozan period. Šestoro male djece nisam mogao odgajati sam. Upoznao sam Samiru, „buknula“ je ljubav i zasnovali brak. Oboma je to bilo od koristi, a najviše za moje šestoro i njeno dvoje djece", kaže Alija.

Samirin muž nestao je prilikom pada Srebrenice jula 1995. godine.

"Briga o djeci bila je na prvom mjestu i da bih im osigurala budućnost, odlučila sam da se udam za Aliju i time i njemu olakšam brigu oko djece", kaže Samira.

U posljednjih nekoliko godina Krdžići su dobili troje djece. Vratili su se na Osmače kod Srebrenice i polako se kuće i odgajaju svu djecu.

Bez obzira na to što su im majke različite, djeca se slažu i nema nikakvih razlika među njima. Alija i Samira svima poklanjaju jednaku pažnju.

"Nijedno dijete ne razdvajamo. Svima poklanjamo zajedničku brigu", kazuje Alija, a Samira dodaje:

"Nema razlike među djecom. Imam podjednaku ljubav prema svima, bez obzira na to iz kojeg su braka. Sve školujemo i želja nam je da ih uputimo na pravi put".

Emina, Sanel i Sadet su zajednička Alijina i Samirina djeca. Idu u školu na Osmačama i čine četvrtinu školske djece u ovom selu. Admir, Almir, Azmir i Selma sada su u Americi i malo se brinu o roditeljima. Još uvijek, kaže Alija, više se on brine o njima.

Seoski život je lijep, ali težak. Ova višečlana porodica, koja će se, možda i proširiti, nema velika primanja, ali uspijeva preživjeti.

"Imam oko 400 KM mjesečnih prihoda od invalidnine i 150 KM po osnovu angažovanja u mjesnoj zajednici. Nešto usijemo, da imamo za zimu. Malo nam od toga ostane jer divlje svinje pokupe više od polovine usjeva".

I pored toga, Alija i Samira nemaju problema da svoj djeci pruže ljubav i uvjete za školovanje. Alija na kraju kaže da ima djece za jedan fudbalski tim, ali mora razmišljati i o rezervama.