{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Alijagići mogu dobiti samo obveznice'

F
1.6.2009. u 18:07
0
8
'Alijagići mogu dobiti samo obveznice'
0
'Alijagići mogu dobiti samo obveznice'
Pravobranilaštvo Republike Srpske čeka da se Odluka Ustavnog suda BiH u slučaju "Alijagići" objavi u „Službenom glasniku“, nakon čega će iznijeti svoj stav i eventualne mjere o tom pitanju.
S druge strane, ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić izričito je poručio da „nema ništa od isplate oko 36 miliona KM u gotovini“ radi naknade materijalne štete za oduzeti repromaterijal iz preduzeća braće Alijagić iz Trebinja.

“Od isplate gotovine nema ništa, zato što smo mi u posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a uveli da su dugovi općina također unutrašnji dug i da će se izdati obveznice na period od 15 godina“, rekao je Džombić novinarima u Banjoj Luci.

Radi podsjećanja, Ustavni sud BiH usvojio je u subotu apelaciju Saliha i Muamera Alijagića iz Trebinja, te ostavio na snazi dio presude trebinjskog Okružnog suda od 2004. godine, prema kojoj je trebalo da Vlada RS-a i općina Trebinje braći Alijagić isplate oko 36 miliona KM na ime odštete za u ratu oduzetu imovinu.

Također, Ustavni sud BiH je zbog neosnovanosti odbacio apelaciju Ministarstva trgovine i turizma RS-a i trebinjske općine, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS-a od 31. januara 2008. godine, kojom se Alijagićima treba isplatiti oko 1,2 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: