{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Alijagići mogu dobiti samo obveznice'

F
1.6.2009. u 18:07
0
8
'Alijagići mogu dobiti samo obveznice'
0
'Alijagići mogu dobiti samo obveznice'
Pravobranilaštvo Republike Srpske čeka da se Odluka Ustavnog suda BiH u slučaju "Alijagići" objavi u „Službenom glasniku“, nakon čega će iznijeti svoj stav i eventualne mjere o tom pitanju.
S druge strane, ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić izričito je poručio da „nema ništa od isplate oko 36 miliona KM u gotovini“ radi naknade materijalne štete za oduzeti repromaterijal iz preduzeća braće Alijagić iz Trebinja.

“Od isplate gotovine nema ništa, zato što smo mi u posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a uveli da su dugovi općina također unutrašnji dug i da će se izdati obveznice na period od 15 godina“, rekao je Džombić novinarima u Banjoj Luci.

Radi podsjećanja, Ustavni sud BiH usvojio je u subotu apelaciju Saliha i Muamera Alijagića iz Trebinja, te ostavio na snazi dio presude trebinjskog Okružnog suda od 2004. godine, prema kojoj je trebalo da Vlada RS-a i općina Trebinje braći Alijagić isplate oko 36 miliona KM na ime odštete za u ratu oduzetu imovinu.

Također, Ustavni sud BiH je zbog neosnovanosti odbacio apelaciju Ministarstva trgovine i turizma RS-a i trebinjske općine, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS-a od 31. januara 2008. godine, kojom se Alijagićima treba isplatiti oko 1,2 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: