BiH
10

Alijagić: Pčelari ne treba da brinu zbog naglog zahlađenja

NAP
Snijeg koji je zabijelio u većem dijelu BiH zabrinuo je mnoge pčelare u zemlji. Boje se da bi, usljed naglog prekida nektara u prirodi, mnoge pčelinje kolonije mogle stradati, piše bh. novinska agencija Patria.

Ipak, Sulejman Alijagić, profesor biologije i dugogodišnji pčelar praktičar za NAP pojašnjava kako nema mjesta za paniku zbog naglog zahlađenja, kada je pčelarstvo u pitanju.

Ukoliko u košnicama imaju dovoljne zalihe hrane, pčelinje zajenice će prebroditi naglo zahlađenje bez poteškoća. Onim pčelarima, pak, koji sumnjaju da zalihe hrane u košnicama kod njihovih pčela neće biti dovoljne do ponovne pojave nektara u prirodi, Alijagić savjetuje da u košnice dodaju pčelinje pogače kao zamjenu za med.

"Pčele je najbolje ostaviti na miru za vrijeme ovih hladnih dana. One su sposobne da se same izbore sa promjenama vremena. Naravno, ovo važi samo za one košnice u kojima se nalaze dovoljne zalihe meda. Tamo gdje pčelar sumnja da je hrane malo, treba ubacati pčelinje pogače, koje će biti zamjena za nektar dok se on ne pojavi u prirodi", rekao je Alijagić za NAP.

On je napomenuo da pčelinje pogače pčelari trebaju davati pčelinjim kolonijama samo u slučaju krajnje nužde. A sa upotrebom pogača u uzgoju pčela trebaju prestati što je moguće prije nego se u prirodi pojavi bagremova paša kako ostaci pogača ne bi dospjeli u med.