Bakir Izetbegović
0

"Alija je simbol herojske generacije koja je sačuvala jedinstvo BiH"

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Sedma godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića obilježena je danas na šehidskom mezarju Kovači, gdje je odata počast rahmetli Izetbegoviću i svim šehidima i poginulim borcima te posjetom Muzeju "Alija Izetbegović".

"Šta je bila ideja Alije Izetbegovića - jedna dobro uređena zemlja u kojoj će vladati slobode, demokratija, u kojoj će i moj i njegov bošnjački narod moći da diše punim plućima. Da živi u slobodi, da može da afirmiše svoju vjeru, identitet. Na tom smo putu, na putu smo da, akobogda, izgradimo jednu dobro uređenu zemlju, evropsku zemlju u kojoj će svi ljudi biti slobodni bez obzira na vjeru, naciju. Na pola smo tog puta, kazao je novinarima sin rahmetli Izetbegovića", Bakir Izetbegović.

Temelje je, po njegovim riječima, položila generacija rahmetli Alije Izetbegovića, "i on je simbol jedne herojske generacije koja je u vrlo nepovoljnim uslovima otvorila procese demokratije, sačuvala jedinstvo ove zemlje, sačuvala ideju Bosne i Hercegovine".

"Mislim, kako se budemo odmicali od tog vremena da ćemo sve više cijeniti ulogu te generacije, jedne herojske generacije", kazao je Bakir Izetbegović.

Ističe da je od rahmetli oca naučio puno toga.

"Ne možete vi iz knjiga se naučiti politici. Politika je umijeće mogućeg i kad ćete nešto uraditi, kad nećete, zavisno od okolnosti ćete nešto reći ili postupiti, drugi put se strpiti. Dakle, naučio sam se strpljenu", kazao je Izetbegović.

"Nekom sam ga prilikom pitao, to je bilo u samom početku kad smo tek osnivali stranku, da li političari moraju da lažu. Malo se zamislio, a onda je rekao "znaš Bakire, ne moraju da lažu, ali ko te tjera da kažeš sve što misliš. Sve dok ne izgovoriš riječ ona je tvoja, kad je izgovoriš onda je svačija", prisjetio se Bakir Izetbegović riječi svog rahmetli oca.