{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alija Delimustafić se izjasnio da nije kriv: Ovo je čista montaža

S
SRNA
12.1.2018. u 11:09
23
80
Alija Delimustafić se izjasnio da nije kriv: Ovo je čista montaža
23
Alija Delimustafić se izjasnio da nije kriv: Ovo je čista montaža
Alija Delimustafić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nekadašnji ministar policije Alija Delimustafić, koji je optužen za organizovani kriminal i nezakonito knjiženje nekretnina u Kantonu Sarajevo, izjasnio se jutros u Kantonalnom sudu u Sarajevu da nije kriv.
Prije izjašnjavanja o krivici Delimustafić se obratio postupajućem sudiji Huseinu Delaliću, rekavši da nijedan metar kvadratni nije uknjižio na sebe ni na svoju porodicu i prijatelje, te da mu je sve montirao federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz pomoć njihovih prijatelja.

"Ovo je čista montaža, a ja ću se boriti za pravdu. Izjavljujem da nisam kriv", rekao je Delimustafić, koji je prvooptuženi u predmetu "Pravda".

Osim Delimustafića, jutros je još 10 osoba optuženih u ovom predmetu negiralo krivicu.

Riječ je o Izetu Musiću, Suadi Hadžić, Murisi Makarević, Seadu Hodžiću, Hamdi Spahiću, te Ratku, Dušanki, Dobri i Vojku Đokiću.

Danas se na izjašavanju o krivici nisu pojavili optuženi Nihad Druškić i Edin Arnautović, uz obrazloženje da se nalaze u bolnici.

U predmetu "Pravda" optuženo je 39 osoba, a do sada je krivicu negiralo njih 36.

Nedavno je u ovom predmetu optužena i bivša sutkinja Općinskog suda Lejla Fazlagić-Pašić, koja se nalazi u Hrvatskoj, a čije se izručenje pravosuđu BiH očekuje u narednom periodu.

Tužilaštvo optuženima u predmetu "Pravda" stavlja na teret krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine sa umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

U ovom predmetu optužene su i pravne osobe "Cenex Group" Sarajevo, "Consultants" Sarajevo, "Ex Line Group" Istočno Sarajevo, "CentraExport" Istočno Sarajevo, "Cenex inženjering" Sarajevo, "Cenex" Istočno Sarajevo, "Exline" Istočno Sarajevo i "Minas Co" Sarajevo.

Tužilaštvo je istaklo da je riječ o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, opštinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Optužnica sadrži oko 1.000 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: