Akcija "Pravda"
53

Alija Delimustafić ponovo pušten na slobodu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu pustio je na slobodu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Aliju Delimustafića, potvrdio je za Klix.ba Delimustafićev advokat Senad Pizović.

On nam je kazao da su na slobodu puštene i optužene Suada Hadžić i Lejla Cerić,

Kako kaže, drugi put uvažena je žalba pred Vrhovnim sudom FBiH na određivanje pritvora Aliji Delimustafiću.

"Kantonalni sud u Sarajevu postupio je nakon drugog puta po uputama Vrhovnog suda FBiH. Prvo je Kantonalni sud poslije ročišta donio rješenje kojim se produžava mjera pritvora za još tri mjeseca. Na to rješenje uložili smo žalbu Vrhovnom sudu FBiH, a koji je uvažio žalbu, ukinuo njihovo rješenje i vratio u ponovni postupak sa uputama kako postupiti", rekao je Pizović.

Pojasnio je da su se upute ogledale u tome da Kantonalni sud u Sarajevu nije obrazložio na koji način je došao do zaključka da postoji osnovana sumnja da je Alija Delimustafić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret,

"Kantonalni sud je nepostupajući po tom rješenju ponovio donio rješenje kojim je produžen pritvor. Na to rješenje ponovo smo uložili žalbu Vrhovnom sudu FBiH koji je konstatovao da Kantonalni sud prvi put nije postupio po uputama i obrazložio iz kojih dokaza proizilazi i koje je konkretne radnje počinio Delimustafić", kazao je Pizović.

Ističe da je Delimustafić pušten s obrazloženjem da Tužilaštvo KS nije prezentovalo osnovanu sumnju da je on uradio bilo šta za šta se tereti. Delimustafiću nisu određene nikakve mjere zabrane.