BiH
31

Alija Delimustafić nakon izručenja BiH stigao u pritvorsku jedinicu u Sarajevu

Piše: A. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić, koji je na osnovu međunarodne potjernice Kantonalnog suda u Sarajevu uhapšen u Hrvatskoj, danas je u poslijepodnevnim satima izručen pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Delimustafić je predat sudskoj policiji na Graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske u Velikoj Kladuši. Odluku o njegovom izručenju donio je ministar pravosuđa Hrvatske.

Delimustafić je uhapšen 21. decembra prošle godine u Karlovcu u autobusu koji je saobraćao na relaciji Rijeka - Zagreb.

Za njim su raspisane međunarodna i interna potjernica, nakon što ga Sudska policija Kantona Sarajevo nije pronašla na prijavljenoj adresi kada mu je određen pritvor.

Sudska policija na prijavljenoj adresi nije pronašla ni Jusu Škrijelja, za kojim je također raspisana potjernica, dok su u pritvor vraćene osumnjičene Suada Hadžić i Lejla Cerić, uhapšene u akciji "Pravda".

Podsjećamo da je Delimustafić bio u bjekstvu nakon što mu je Sud KS produžio pritvor za dva mjeseca i to zbog krivičnih djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom.