BiH
0

Alić: Zdravstveni problemi svjedoka optužbe

Sarajevo-x.com / BIRN
Svjedočeći na suđenju Šefiku Aliću, Abid Duraković, svjedok optužbe, rekao je da nema nikakvih saznanja o ratnim zarobljenicima tokom akcije “Oluja”.

Tužilaštvo BiH smatra Šefika Alića odgovornim što je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. Bužimske brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, propustio istražiti ubistvo četiri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, tokom akcije “Oluja” u avgustu 1995. godine. Prema optužnici, zarobljenike je ubio Tewfik Al Harbi, koji je u bijegu.

U 505. bužimskoj brigadi Duraković je bio pomoćnik komandanta za moral. Pitanjima ratnih zarobljenika nije se bavio Odjel za moral, već je to bilo zaduženje organa bezbjednosti, rekao je Duraković. Odjel za moral bio je odgovoran za poginule i ranjene borce Armije BiH, ali ne i za neprijateljske vojnike, tvrdi svjedok.

Prema Durakovićevim saznanjima, u akciji “Oluja” nije bilo zarobljenika. Rekao je da nije imao nikakve informacije o zarobljenicima i nije gledao “nikakve videosnimke”. Šefika Alića je poznavao u to vrijeme, a za Tewfika Al Harbija je samo čuo da je “dijelio humanitarnu pomoć”.

Videosnimke na kojima se vide zarobljeni vojnici Tužilaštvo smatra ključnim dokaznim materijalom i nekoliko puta ih je prikazalo svojim svjedocima na zatvorenim sjednicama.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da se, zbog zdravstvenih problema (“više vrsta bolesti”) koje je imao i 1995. a i danas, događaja iz avgusta te godine ne može prisjetiti.

“Sve mi smeta, svi vi mi smetate...”, rekao je Duraković.

Suđenje će se nastaviti 8. januara 2008. godine, kada će se pred Sudom BiH opet pojaviti svjedok Meho Veladžić.

“Tužilaštvo će unakrsno ispitati Veladžića, budući da ga je prošli put Odbrana direktno ispitala”, najavila je predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho.