BiH
6

Alić: Srebrenički artefakti još nisu vraćeni porodicama

Klix.ba
Advokat Damir Alić rekao je u razgovoru za BIRN-Justice Report da Haški tribunal neće u skorije vrijeme dostaviti sačuvane stvari ubijenih Srebreničana pronađene u masovnim grobnicama.

Alić, koji zajedno s timom advokata zastupa srebreničke žrtve, kaže da je od Ujedinjenih nacija (UN) zatraženo ukidanje imuniteta Carli Del Ponte, bivšoj glavnoj haškoj tužiteljici, kako bi bila procesuirana zbog uništenja stvari pronađenih u masovnim grobnicama.

Kako navodi Alić, Haško tužilaštvo je saopćilo da sačuvani predmeti neće biti vraćeni u BiH dok ne budu okončani sudski postupci.

Oko 90 posto ličnih stvari

“Želimo da se to što prije riješi, a ne 2015. ili 2017. Međutim, teško je povjerovati da će neki komad garderobe ili poveznice za ruke, odnosno oči, biti korišteni baš protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića kad imamo drugih dokaza koji će se koristiti protiv njih”, kaže Alić.

Prema njegovim riječima, Serge Brammertz, glavni haški tužilac, obećao je dostaviti fotografije sačuvanih stvari, poput naočala, ličnih karata ili dijelova garderobe, koje će biti u Memorijalnom centru u Potočarima kako bi porodice obavile identifikaciju.

“On je nama prošle godine obećao da će poslati fotografije visoke rezolucije, koje bi mogle poslužiti za identifikaciju žrtava, da se ustanovi kome šta pripada. Mi nismo dobili te fotografije. Dakle, očigledno je da postoji ta birokratska sporost, koja je izražena u Haškom tribunalu, i iz tih razloga nismo zadovoljni”, navodi Alić.

On objašnjava da su među sačuvanim stvarima mnoge lične, oko 90 posto, te da je bitno da se vrate. Tim advokata koji zastupa porodice srebreničkih žrtava i Brammertz različitog su mišljenja kada je riječ o tome da li su lične stvari i povezi za ruke ili oči korišteni neposredno prije ubijanja.

“U svojim smo tumačenjima naveli da je privatno vlasništvo i povez za ruke, odnosno povez za oči. Dakle, to su predmeti koji su nađeni u masovnim grobnicama. Međutim, stav gospodina Brammertza je da konkretno povez za oči ne može biti privatno vlasništvo”, pojašnjava Alić.

Dokazi protiv Del Ponte

Tim advokata je prije nekoliko godina pokrenuo istragu u vezi sa uništenim stvarima. Istraga je pokazala da je oko 1.000 predmeta pronađenih u grobnicama uništeno 2005. i 2006. godine, te da je za to odgovorna Carla Del Ponte, tadašnja glavna tužiteljica Haškog tribunala.

“Prikupili smo puno dokaznog materijala, koji ukazuje upravo na Del Ponte i osobe oko nje”, navodi Alić.

Pošto Haški tribunal nije htio u vezi s ovim procesuirati Del Ponte, advokati su u oktobru 2012. zatražili od UN-a da joj skine imunitet kako bi bila procesuirana.

“Za sada nemamo više informacija šta se dešava unutar UN-a. Znamo da se radi veoma sporo. Međutim, neslužbeno smo saznali da je Odjel za pravna pitanja u fazi pripreme tog predmeta. Dakle, pretpostavljamo da će vrlo brzo biti formirana komisija koja bi trebalo da istraži sve radnje koje je preuzela Del Ponte od kada su uništeni artefakti srebreničkih žrtava”, kaže on.

Ako dođe do ukidanja imuniteta, UN bi bio prisiljen da na određeni način procesuira Del Ponte. Međutim, Alić sumnja da će do toga doći jer je UN prije pola godine upravo nju imenovao za glavnu istražiteljicu za rat u Siriji.

“Ne znamo šta će se konkretno dešavati, ne bih želio da prejudiciram, ali u svakom slučaju stiču se osnovi za pokretanje krivičnog postupka protiv gospođe Del Ponte”, smatra Alić.

On dodaje da će biti zatražena odgovornost i nekih uposlenika Haškog tribunala.

“Tražit ćemo odgovornost osoba koje i danas rade u Tribunalu na poslovima na kojima su bili odgovorni za uništene artefakte”, kaže Alić u razgovoru za BIRN-Justice Report.