BiH
0

Alić: Razlike u izjavama svjedoka

BIRN Justice Report
O ulozi koju je optuženi Šefik Alić imao u bataljonu “Hamze” govorio je svjedok Tužilaštva BiH Sulejman Šekić, koji je tokom operacije “Oluja” bio pomoćnik komandanta za logistiku u ovoj jedinici.

Šefika Alića Državno tužilaštvo smatra odgovornim što je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, propustio istražiti ubistva četiri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, tokom akcije “Oluja” 1995. godine.

U optužnici stoji da je zarobljenike ubio arapski državljanin Tewfik Al Harbi, koji se nalazi u bijegu.

Svjedok Sulejman Šekić je na dužnost pomoćnika komandanta za logistiku postavljen 4. avgusta 1995.

“Mislim da je pomoćnik komandanta za bezbjednost bio Šefik Alić”, izjavio je Šekić. Dodao je da je svoje mišljenje zasnovao na tome što je od Asima Bajraktarevića, komandanta bataljona, čuo da je Alić “u prijedlogu” za pomoćnika za bezbjednost.

Tužilac Peter Kidd predočio je izjavu koju je Šekić dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u avgustu 2006. godine u kojoj tvrdi da je Alić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost. Šekić je rekao da ga je istražitelj SIPA-e “naveo na takvu izjavu”.

“Pošto sam čuo da postoji prijedlog, vjerovao sam da je taj prijedlog usvojen”, izjavio je. “Ni tada nisam bio siguran, kao što nisam ni sada.”

Na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, svjedok je pojasnio rekavši kako ga je “istražitelj SIPA-e iritirao, posebno oko moje uloge i mog kretanja”.

“Stvorio je kod mene psihičku famu, tako da nisam mogao razmišljati”, rekao je Šekić negirajući da je nakon izjave date istražiteljima SIPA-e bilo s kim razgovarao o ovim događajima.

Šekić je izjavio da je u toku 1995. godine “viđao” Tewfika Al Harbija, dodavši da ga je jednom vidio i sa Mehom Veladžićem, bivšeg pripadnika “Hamzi” koji je bio snimatelj u jedinici, te koji je autor snimka koji Tužilaštvo i Odbrana koriste kao ključni dokaz na suđenju Aliću. Takođe je rekao da je Al Harbija vidio i u vojnoj akciji “Sana 95”, ali da se ne sjeća sa kojom jedinicom je bio. Rekao je i da Al Harbi nije bio pripadnik bataljona “Hamze”, “jer je dolazio s vremena na vrijeme”.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je rekao da je Alić nosio ratnu zastavu prilikom postrojavanja bataljona uoči akcije “Oluja”. Na pitanje tužioca zbog čega je upravo Alić nosio zastavu, odgovorio je da ne zna. Šekić je izjavio da je za zarobljenike iz akcije “Oluja” čuo tek nakon rata na televiziji.

Suđenje se nastavlja 13. novembra 2007. godine.