BiH
0

Alić: Personalni karton optuženog

Sarajevo-x.com/BIRN
Dževad Jusić, bivši pripadnik službe vojne bezbjednosti Armije BiH, kao svjedok Odbrane Šefika Alića tvrdi da “optuženi nije bio pomoćnik komandanta za bezbjednost bataljona ‘Hamze’” i samim time “nije imao odgovornost nad zarobljenicima”.

Državno tužilaštvo tereti Šefika Alića da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost bataljona “Hamze” Petog korpusa Armije BiH, propustio istražiti i sankcionisati ubistvo četiri ratna zarobljenika, vojnika Vojske Republike Srpske Krajine. Ubistva je izvršio, kako stoji u optužnici, arapski državljanin Tewfik Al Harbi 5. augusta 1995. godine.

Jusić kaže da svoje tvrdnje zasniva na “dokumentima Tužilaštva BiH koje je razmatrao, kao i na personalnom vojnom kartonu optuženog”.

“U spornom periodu, a prema personalnom vojnom kartonu, optuženi je bio zastupnik baterije Bofors (protivavionskog topa 40 mm koji ima jaku vatrenu moć i koji se koristi za gađanje aviona)”, pojasnio je Jusić.

Svjedok je pojasnio da Alić nije imao “obavezu prema zarobljenicima”, niti je morao “izvijestiti pomoćnika za bezbjednost o postojanju zarobljenika”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Peter Kidd je predočio svjedoku dokument od 26. oktobra 1995. godine kojim se Alić postavlja za pomoćnika komandanta za bezbjednost, i u kojem se spominje i odluka komandanta korpusa od 4. juna 1995. godine kojom se optuženi postavlja na mjesto vršioca dužnosti pomoćnika komandanta za bezbjednost bataljona “Hamze”.

“To se ne navodi u personalnom vojnom kartonu. Ne smatram da je karton nepotpun jer se naredbom o postavljanju za komandira baterije Bofors isključuja ta naredba”, kazao je Jusić, naglasivši da je za pomoćnika komandanta za bezbjednost Alić mogao biti postavljen od komandanta Armije ili ministra odbrane.

Vršilac dužnosti pomoćnika komandanta za bezbjednost, kazao je Jusić, “može biti samo ona osoba koja je već u službi za bezbjednost”, a nikako neko drugi.

U dokumentu Tužilaštva BiH potpisanom 31. decembra 1994. godine od komandanta Izeta Nanića, koji je u međuvremenu preminuo, navodi se da je “Šefik Alić iz Vojne policije premješten u četu ‘Hamze’ na starješinsku dužnost”, i svjedok kaže da se to “poklapa sa upisom u personalni karton optuženog”.

Zašto se umjesto imena “Hamze” u kartonu navodi Bofors, svjedok pojašnjava da su se u “vojsci često davala imena četama radi podizanja morala a da to nije evidentirano u službenim knjigama”.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. februar 2008. godine, kada će Odbrana uvesti materijalne dokaze.