BiH
0

Alić: Materijalni dokazi Tužilaštva

Sarajevo-x.com/BIRN
Iznošenjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH je završilo prvi dio dokaznog postupka protiv Šefika Alića, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Prema najavama, “ako bude postojala tehnička mogućnost”, Tužilaštvo će saslušati još jednog svjedoka putem videolinka.

Tužilaštvo smatra da je Alić, kao pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, odgovoran što nije istražio ubistvo četiri vojnika Vojske Republike Srpske Krajine u avgustu 1995. godine, tokom akcije “Oluja”. Ove vojnike zarobili su pripadnici bataljona “Hamze” 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH. Prema optužnici, ubistvo je izvršio Tewfik Al Harbi, koji je u bijegu.

Kao materijalne dokaze Tužilaštvo je uložilo zapisnike o saslušanju svjedoka, smrtne listove i kartice nestalih za četiri ubijena vojnika, vojnu knjižicu i vojnu legitimaciju optuženog, te određene vojne dokumente.

Sud u ovoj fazi postupka kao dokaze nije prihvatio izjave koje je Šefik Alić dao u istrazi, kao svjedok i kao osumnjičeni, 2005. i 2006. godine. Tužilaštvo će ih moći uložiti tek ukoliko Alić bude predložen kao svjedok Odbrane, objasnila je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Branilac Mirza Kovač je uložio primjedbe “na zakonitost pojedinih dokaza” tvrdeći da “nije jasno radi li se o originalima ili kopijama”. Odbrana je osporila izvještaj jedinice “Hamze” od 25. februara 1995. godine koji je uložilo Tužilaštvo. Tužilac je konstatovao da je ovaj izvještaj “najvjerovatnije potpisan u ime Šefika Alića”, jer se na njemu nalaze njegovi inicijali.

Na narednom ročištu, 15. januara 2008. godine, Odbrana će dati svoj prijedlog izvođenja dokaza, za čije je provođenje, kako je najavio Kovač, potrebno četiri dana. Prema najavi, Odbrana namjerava ispitati tri svjedoka i jednog sudskog vještaka za vojna pitanja.