{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alić: FMUP će danas predložiti stav o "Slučaju generala Rasima Delića“

F
17.12.2007. u 15:32
0
0
Alić: FMUP će danas predložiti stav o "Slučaju generala Rasima Delića“
0
Alić: FMUP će danas predložiti stav o "Slučaju generala Rasima Delića“
Federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da će ovo ministarstvo i Ministarstvo pravde FBiH predložiti danas Vladi FBiH, do početka njene sjednice, stavove i mišljenja o susretu generala Rasima Delića sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.
"Tačno je da je federalni premijer uputio FMUP-u i federalnom Ministarstvu pravde zahtjev da bi se pripremio stav Vlade o tom pitanju“, kazao je Alić danas pred sjednicu Vlade FBiH, gdje će joj institucije koje su dale garancije za Delićevo privremeno puštanje na slobodu (MUP, Uprava policije i Ministarstvo pravde) predstaviti stavove i mišljenja o „spornom susretu“.

Danas bi i Pretresno vijeće Haškog tribunala trebalo da razmatra zahtjev Tužiteljstva za hapšenje Delića i njegovo prebacivanje u Haag. Povod tome je saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da je on 13. decembra razgovarao s generalom Rasimom Delićem o toku tog sudskog procesa. U pisanom zahtjevu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je navela da je Delić prekršio uvjete iz naloga o privremenom puštanju na slobodu jer je 13. decembra o svom predmetu razgovarao s Harisom Silajdžićem, iako mu je zabranjeno da o procesu koji se vodi protiv njega govori bilo s kim, osim sa svojim odvjetnicima.

Rasim Delić je od 11. decembra do 11. januara trebao biti na privremenoj slobodi, a garancije za njegovo privremeno oslobađanje dala je Vlada FBiH. Njemu se od jula ove godine sudi u Haagu po zapovijednoj odgovornosti zbog ratnih zločina počinjenih u proteklom ratu nad Srbima i Hrvatima u srednjoj Bosni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: