BiH
23

Alena Kurspahić nova glavna disciplinska tužiteljica

FENA
Alena Kurspahić
Alena Kurspahić
Alena Kurspahić imenovana je za glavnu disciplinsku tužiteljicu Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na sjednici Vijeća.

Usmeni ispit ove konkursne procedure obavljen je 30. marta ove godine. Kandidati koji su tada pozvani na intervjue su Alena Kurspahić, koja je obavljala funkciju v.d. glavnog disciplinkog tužioca, te Adin Hidić i Mirza H. Omerović.

Alena Kurspahić je rođena 1978. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine. Pravosudni ispit je položila 2006. godine.

Od 2008. godine obavljala je poslove iz nadležnosti Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Do imenovanja za glavnu disciplinsku tužiteljicu, odlukom VSTV-a BiH, od 13.06.2016. godine bila je vršiteljica dužnosti glavnog disciplinskog tužioca.

U navedenom periodu Ured je ostvario najbolje rezultate rada od svog osnivanja što je VSTV BiH naročito cijenio prilikom izbora i imenovanja Alene Kurspahić za glavnog disciplinskog tužioca.

Prethodno je u Uredu disciplinskog tužioca, od 2011. godine obavljala dužnost zamjenika glavnog disciplinskog tužioca na koju poziciju je imenovana sa dužnosti disciplinskog tužioca.

Svoje cjelokupno profesionalno iskustvo Alena Kurspahić je stekla u pravosuđu Bosne i Hercegovine počev od pripravničkog staža 2003. godine u Općinskom sudu I u Sarajevu, te nakon reforme pravosuđa, u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.