Inovativan projekt
68

Alen Stovrag: Konferencijom koja simulira rad institucija želimo potaknuti mlade da ostanu u BiH

A. Ku.
Alen Stovrag (Foto: I. L./Klix.ba)
Alen Stovrag (Foto: I. L./Klix.ba)
"Model institucija Bosne i Hercegovine" (MIBiH) predstavlja inovativni projekt sarajevskih srednjoškolaca koji je osmišljen s ciljem simuliranja rada različitih institucija države.

O ovom projektu smo razgovarali sa učenikom Gimnazije SSST-a Alenom Stovragom.

Stovrag je istakao da će na konferenciji simulirati rad šest institucija na svim nivoima, od kantonalnog do državnog.

Ovi srednjoškolci također žele potaknuti aktivno sudjelovanje mladih u društvenim promjenama kako bi preuzeli odgovornost za oblikovanje budućnosti svoje zemlje.

Kaže nam da očekuju 170 učesnika, a mogu se prijaviti sve mlade osobe od 15 do 30 godina prijavom na ovaj link.

Konferencija će trajati od 24. do 28. aprila. Održavat će se u prostorijama Univerziteta SSST na Ilidži i u Gimnaziji SSST na Bistriku.

Stovrag nam je kazao da u fazi pripreme ove konferencije "kucali" na vrata mnogih političara, ali i da mnogi nisu imali sluha za jedan ovakav projekat.

"Volio bih da pohvalim dopredsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo Jelenu Pekić i zastupnicu Belmu Kapo koje su nam pomogle oko ovog projekta. Održali smo nekoliko sastanaka na kojima sun am objasnile kako funkcioniše Skupština. Imali smo probnu sesiju Skupštine Kantona Sarajevo 1. i 2. marta. Imali smo 35 zastupnika, svi su se prijavili i to je bilo izuzetno iskustvo, uvidjeli smo da ima dosta mladih ljudi koji se koriste terminologijom kao političari i iznijeli su izuzetna rješenja", rekao nam je Stovrag.

Istakao je da je dogovoreno da sve inicijative mladih sa konferencije budu dostavljene Skupštini KS koja će ih razmatrati.

Kaže nam da većina mladih želi svoj studij nastaviti van naše države misleći da naši fakulteti nisu popularni. On nije tog stava i poziva svoje vršnjake da ostanu u BiH i svojim znanjem i zalaganjem doprinesu razvoju države u budućnosti.

"Ovom konferencijom želimo da promovišemo da mladi ostanu ovdje. Mislim da su naši fakulteti kredibilni i kvalitetni i mladi bi trebali da idu ovdje, a ne vani. Jer kada odu, na kome ostaje država", zaključuje Stovrag.