"Poluvrijeme"
2

Alen Šeranić: Mjere o ukidanju karantina u FBiH trebalo usaglasiti sa RS-om

I. Č.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Repulike Srpske Alen Šeranić smatra da je mjere o ukidanju karantina u FBiH trebalo usaglasiti sa RS-om.

Ministar Šeranić je kazao da je cijela procedura u vezi sa uvođenjem karantina krenula iz Republike Srpske i da nije imao informaciju da će lokalni karantini u Federaciji BiH biti ukinuti.

"Mi smo 14. marta poslali dva dopisa, jedan Brčko distriktu i jedan Federaciji BiH, tražeći njihovo mišljenje u vezi sa protokolom koji smo mi pripremili o zdravstvenom nadzoru na granicama za ljude koji se vraćaju iz inostranstva... Nejasan odgovor smo dobili iz Federacije BiH nakon 10 dana", rekao je Šeranić.

Napominje da je naknadno uvođenje karantina u Federaciji BiH olakšalo nadzor na granicama.

"Mislim da smo trebali biti usaglašeni oko odluka ukidanja karantina", rekao je Šeranić u programu ATV-a.

Prema njegovim riječima, RS je na poluvremenu kada je riječ o borbi protiv koronavirusa.

"Ova faza će trajati od godinu i po do dvije godine. Sve dok se ne pojavi vakcina koja će jačati imunitet, mi ćemo biti u ratu sa koronavirusom", kazao je Šeranić.

Navodi kako smo u prvoj fazi bili kada se pojavio virus, da je druga faza da naučimo živjeti s koronom, a da je treća faza život sa virusom.

"Republika Srpska je na poluvremenu sa koronavirusom. Prošli smo prvi udar, odnosno širenje zaraze među stanovništvom. Proveli smo sve mjere, organizovali zdravstveni sistem, organizovali i cijelu zajednicu da odgovori na sve ovo", istakao je on.

Dodao je kako sada ulazimo u drugih 45 minuta, tačnije ublažavanja mjera.

"To moramo vješto da odigramo kako ne bismo u 90. minutu primili gol", izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić gostujući u emisiji ATV-a "1 na 1".

On se osvrnuo i na relaksaciju mjera.

"Ako budemo poštovali mjere, onda se neće dogoditi eksponencijalni rast. Svi slučajevi vežu nam se za linearni rast. To znači da u narednom periodu moramo da pratimo sve što ćemo raditi u smislu samih mjera", dodaje Šeranić.

Objašnjava da bi koronavirus oslabio prelazeći sa jedne na drugu, pa sa druge na treću osobu, ali da ima određeni stepen mutacije i da se dnevno dešava 20 sitnih mutacija u njegovom genomu što mu omogućavaju da nastavi živjeti.

"Virus se bori za svoj život, toga moramo biti svjesni. On može da oslobi, ali nemamo relevantne studije koje će reći kako on slabi. U svijetu su različite procjene o tome", kazao je Šeranić.

Napominje kako postoje određene pretpostavka da se način prenosa virusa korona smanjuje na toplom vremenu.

"Afrika to naprimjer ne potvrđuje, gdje je jako toplo. Čak se pretpostavlja da će taj kontinent biti novo žarište koronavirusa. Nema relevantnih naučnih činjenica koji govore tako", ističe Alen Šeranić.