Skup u New Yorku
423

Alen Muhić, zaboravljeno dijete rata, ispričao svoju priču u Ujedinjenim nacijama

Klix.ba
Foto: UN
Foto: UN
Alen Muhić, medicinski tehničar iz Goražda i član udruženja "Zaboravljena djeca rata", obratio se sinoć u zgradi Ujedinjenih narcija u New Yorku na velikom skupu posvećenom borbi protiv seksualnog nasilja u konfliktima.

Muhić, čija je majka silovana tokom agresije na BiH, svoju priču je prethodno cijelom svijetu ispričao u filmovima "Stupica nevidljivog djeteta" i "Dječak iz ratnog filma" reditelja Šemsudina Gegića.

Njega je, naime, njegova majka, žrtva silovanja iz Foče, tokom agresije, ostavila nakon rođenja u goraždanskoj ratnoj bolnici.

Prema izvještaju New York Timesa, generalni sekretar Antonio Guterres upozorio je jučer na navedenom skupu na zaboravljenu djecu koju su rodile žrtve silovanja u ratu, a koja su često na sramotan način isključena iz društva.

Pramila Patten, specijalna predstavnica UN-a o seksualnom nasilju u sukobu, rekla je da je tokom posjete Sarajevu u BiH prošle godine srela Alena Muhića te da je bila impresionirana njegovom otpornošću i radom u okviru organizacije "Zaboravljena deca rata".

"Ovo nije samo moja priča, moja bol i patnja, ovo je bol i patnja svih onih koji su na ovaj svijet došli kao što sam i sam došao. Rođen sam 1993. godine u najgore doba rata, kada nije bilo ničega što ljudima treba. Nije bilo struje, nije bilo vode, nije bilo hrane, nije bilo topline i ljubavi, nije bilo nade. Majka me je ostavila dva dana nakon mog rođenja i otišla za svojim životom. Moj biološki otac je čovjek osuđen za ratni zločin silovanja. Usvojio me domar u bolnici gdje sam rođen", naveo je Muhić tokom obraćanja.

Kako je istaknuo, nikada se nije osjećao usvojenim te se posebno zahvalio porodici Muhić.

Ovom prilikom želim da im se zahvalim, posebno mami koja je noći i noći provela plačući zbog saznanja da sam usvojen. Ocu koji se brinuo o meni, osobi koja me voli svim svojim bićem. Hvala vam roditelji moji, za mene ste sav svijet. Ponosim se vama. Znam da će doći vrijeme kada vas neće biti, ali tada nestaje i dio mene“, rekao je.

Muhić je rekao da ne može suditi svojoj biološkoj majci.

"Nisam siguran šta bih učinio da sam bio na njenom mjestu", rekao je on, prenio je New York Times.