BiH
61

Alen Maslo hitno operisan u Toulouseu

Klix.ba
Dvadesetogodišnji Sarajlija Alen Maslo, koji se prije dvije godine borio za život, ponovo prolazi kroz teške trenutke.

Kako su objavili iz Otvorene mreže, koja je prije dvije godine organizovala jednu od najvećih akcija u BiH da se Alen spasi nakon histiocitoze, prošle subote ovaj hrabri mladić operisan je u Toulouseu u Francuskoj.

Podsjetimo, Maslo se uspješno liječio u bolnici Charite u Berlinu, a na jednoj od posljednjih kontrola u toj medicinskoj ustanovi otkrivena je hidronefoza, odnosno proširenje kanalnog sistema jednog od Alenovih bubrega uslijed čega dolazi do nakupljanja urina, a što je posljedica povratnog pritiska na bubreg.

Kad je porodica Maslo, samo mjesec dana prije ovog nalaza, u Sarajevu završila u hitnoj pomoći zbog Alenovog napada bubrega, ovdašnji ljekarski tim im je rekao da se radi o najobičnijem pijesku u bubregu i da mogu ići u kući, te da će sve biti u redu, prenose iz Otvorene mreže.

Ipak, nakon traženja stručne pomoći prof. Lionela Rostainga iz bolnice Rangueil u Toulouseu, stigao je zabrinjavajući odgovor glavnog hirurga ovog tima dr. Federica Sallusta, koji je porodici rekao da se radi o veoma ozbiljnom problemu te da će Alenu biti potrebna hitna hirurška intervencija jer se nalazi u stanju pred sepsom, a bubreg kod kojeg je došlo do hidronefroze gotovo je u potpunosti prestao sa radom.

Zahvaljujući aktivnostima Otvorene mreže, 24 sata od primanja ove informacije Alen Maslo je u pratnji oca Dževada i brata Almina otišao u Francusku, gdje mu je obavljena operacija. U nedjelju je napustio bolnicu, te se potom vratio u Sarajevo.

Za 15 dana predstoji mu još jedna hiruruška intervencija kada bi ovaj problem trebao biti u potpunosti riješen.

"Zašto opet mi, pa ima li ovome kraja?", pitao se Alenov brat Almin. "Teško mi je, opet je moj mlađi brat u pitanju, ali znam da će sve biti u redu dokle god imamo Batka, a za tim i brzu reakciju dr. Rostainaga ne znam šta bih rekao, kao ni za dr. Sallusta koji je prekinuo svoje praznične odmore da bi pomogao mom bratu".