Ustavni sud BiH
0

Aleksić: RS implementirala odluke u vezi sa starom deviznom štednjom

FENA
Pomoćnica ministra finansija RS-a Dragana Aleksić saopćila je danas da je to ministarstvo dobilo dopis iz Ustavnog suda BiH da je odbacio zahtjev BiH i Ureda visokog predstavnika i potvrdio da je RS, kao tužena u ovom slučaju, implemetirala odluku Komisije za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH koja se tiče stare devizne štednje.

Zatjev je iz februara ove godine kada su Ministarstvo finansija i trezora BiH i OHR tražili od Ustavnog suda BiH da se donese rješenje da RS ne provodi odluke Komisije za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH, a koje se tiču stare devizne štednje.

"Time se praktično tražilo da se stavi van snage i zakon i uredba RS-a koji se odnose na staru deviznu štednju. I to je bio pokušaj institucija koje nisu nadležne da pokreću ocjenu ustavnosti ovog zakona i uredbe, te tako na mala vrata pokušaju da stave van snage i zakon i uredbu RS-a", rekla je Aleksić.

Ona je podsjetila da je postojala odluka Š.B. i drugih protiv BiH, RS-a i FBiH iz 2005.godine, te da su se u tužbi Ministarstvo finansija i trezora BiH i OHR pozivali na tu odluku i to da je RS ne provodi, što je Sud odbacio.

"Time je praktično Ustavni sud BiH rekao da je RS ispoštovala sve odredbe te odluke", rekla je Aleksić.

Dodala je da se ovo ne odnosi na zahtjev koji je opet pokrenut pri Ustavnom sudu BiH protiv RS-a za ocjenu ustavnosti zakona kojim je počela emisija obveznica oko isplate stare devizne štednje u RS-u.