Brojni izazovi
8

Aleksandar Zolak: Agenciji za lijekove BiH nedostaje farmaceuta da bi ispunjavala svoj zadatak

Piše: Dž. Č.
Aleksandar Zolak
Aleksandar Zolak
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Aleksandra Zolaka za direktora Agencije za lijekove BiH kao najbolje rangiranog kandidata nakon provedene procedure javnog konkursa. Tim povodom razgovarali smo sa Zolakom koji je optimističan da će imenovanje rukovodstva, nakon šest godina čekanja, olakšati rad ove administracije.

Na početku razgovora Zolak nam govori kako je protekle dvije godine očekivao preuzimanje funkcije direktora Agencije za lijekove. Međutim, najveći benefit, ističe on, jeste što je agencija dobila zamjenicu direktora Dinku Muhović.

"Ona će se vrlo brzo uklopiti, ubrzati i olakšati funkcionisanje agencije. Pored toga, Stručno vijeće koje se ne sastaje već nekih pola godine je imenovano, a dosta dokumenata i podzakonskih akata mora proći kroz Stručno vijeće kako bi mogli stupiti na snagu. Tu će se, također, vrlo brzo primijetiti značajan napredak", rekao nam je Zolak.

Pitamo Zolaka koji su razlozi zbog kojih se na imenovanje rukovodstva Agencije za lijekove čekalo šest godina, a on nam odgovara kako odgovor na to pitanje ima Vijeće ministara BiH.

Podsjećamo, konkursna procedura za imenovanje direktora i zamjenika Agencije završena je u aprilu prošle godine. Međutim, ništa se nije pomjerilo s mrtve tačke do marta ove godine kad su problemi agencije došli na red u Vijeću ministara BiH. Ranije je tačka o imenovanju u agenciji skinuta s dnevnog reda Vijeća ministara na zahtjev ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande. Problem je, prema mišljenju članova Sindikata Agencije za lijekove, to što se HDZ i SDA nisu mogle dogovoriti o kandidatima. Zolak nije želio komentarisati ove navode.

Kako zadržati stručne ljude

U međuvremenu, agencija se borila s brojnim poteškoćama jer nije imala rukovodstvo, a radnici se proteklih mjeseci žale na male plaće i nedostatak ljudi.

Žalbe uposlenika Zolak smatra opravdanim.

"To je objektivan problem jer je na snazi zabrana prijema u administarciju. Problem je i to što se agencija tretira kao administracija. Agenciji nedostaje stručnog kadra, farmaceuta, da bi mogla ispunjavati svoje nadležnosti. Činjenica jeste da su plaće male, pogotovo kada se uzme u obzir da ih sve više privlači angažman van granica BiH. Ovdje imaju 1.400 KM, dok, naprimjer, u Strazburu za isti nivo znanja imaju mjesečne naknade i do 14.000 KM. Nameće se pitanje kako zadržati te ljude koji znaju da vrijede više, a opet su preopterećeni jer s vremenom dosta radnika odlazi u penziju, neki odlaze tamo gdje im je bolje i to je ono što sputava Agenciju da ispunjava ono što joj je država dala u nadležnost", kazao nam je Zolak.

On dodaje da je bilo mnogo pokušaja da se prevaziđu problemi agencije, da se odobri zapošljavanje i prijeko potreban stručni kadar u administraciji.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović krajem prošle godine posjetio je Kontrolni laboratorij Agencije za lijekove, na zahtjev Sindikata, kada je zamolio menadžment da pošalje urgenciju za prijem novih ljudi. Zolak kaže kako redovno komunicira s Osmanovićem.

"Ministar Osmanović je upoznat o ovoj problematici i složio se da je neophodno riješiti problem nedostajućeg kadra. On se složio sa svojim saradnicima da će učiniti sve što je u njegovoj moći da nam se odobri prijem novih farmaceuta", dodaje Zolak.

I pored otežanih uslova rada, Zolak naglašava kako je materijalni status agencije prošle godine bio najbolji od njenog nastanka.

"Prihodovali smo 10,5 miliona KM, dok trošimo blizu pet miliona, ostatak ide u budžet. Prijemom novih ljudi i boljom organizacijom posla, prihod u budžet države bi se višestruko povećao, to je sigurno i to garantujemo", jasan je Zolak.

Agencija je proteklih dana uputila zahtjev Vijeću ministara za prijem novih radnika koji, kako kažu, ne bi bio novo zapošljavanje, već popunjavanje upražnjenih mjesta zbog odlaska radnika u penziju, u druge institucije i van države.

Registrovani svi lijekovi

Jedan od problema Agencije bili su i neregistrovani lijekovi. Iz Sindikata Agencije za lijekove govorili su kako je registracija novih lijekova prošle godine blokirana zato što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku na osnovu koje bi Agencija plaćala mjesečnu nadoknadu članovima Komisije za lijekove. Na sreću, Zolak nam otkriva kako je ovaj problem riješen.

"Komisija zasjeda redovno već tri mjeseca i nema zaostataka što se tiče registracije. Zaostatak od 200 novih lijekova iz prošle godine je riješen", kratko je prokomentarisao Zolak.

Na pitanje mogu li građani BiH očekivati pojeftinjenje lijekova, direktor Agencije za lijekove BiH najavljuje moguća pojeftinjenja.

"Pravilnik o lijekovima pokriva lijekove koji se izdaju na recept, a koje država preko fondova refundira, to jest plaća. Država je po proračunima uštedjela na godišnjem nivou nekih 12 posto ili blizu 60 miliona KM. Građani bi mogli očekivati benefite od primjene pravilnika, to jeste pojeftinjenja u vidu toga da fondovi novac koji su uštedjeli iskoriste za uvođenje novih lijekova na svoje liste. Te nove lijekove u tom slučaju građani neće plaćati kao dosad", pojasnio nam je Zolak.

Naša zemlja još nema jedinstvenu esencijalnu listu lijekova. Na kraju razgovora Zolak nam govori da se formiranjem novog stručnog vijeća može očekivati i pomak vezan za donošenje esencijalne liste lijekova na državnom nivou.

Podsjećamo, za članove stručnog vijeća Agencije za lijekove imenovani su Harun Avdagić, Branko Nikolić, Vedran Marčinko, Vanda Marković-Peković, Lazar Prodanović, Slobodan Prtilo i Admir Alagić.

Usklađivanjem farmaceutske industrije i cijena lijekova u oba bh. entiteta i svim kantonima, građani BiH mogu očekivati prihvatljivije lijekove. Iz Agencije za lijekove BiH nadaju se da će se njihovi te problemi građana u vezi s lijekovima početi rješavati što brže i efikasnije. Međutim, sudeći prema Zolakovim odgovorima, bez novih radnika neće biti ni napretka.