Sarajevo
0

Aleksandar Stanković u Mediacentru

Sarajevo-x.com
Aleksandar Stanković
Aleksandar Stanković
Mediacentar Sarajevo organizira majstorsku radionicu Aleksandra Stankovića, urednika talk show-a “Nedjeljom u dva”, jedne od najpopularnijih TV emisija u regionu.

Učesnici radionice imaju mogućnost napraviti intervju sa Stankovićem i saznati sve o tajnama i izazovima u pripremi talk show-a koji se godinama nalazi u vrhu gledanosti. Rok za prijave na učešće u ovoj radionici je 7. februar 2008. godine.

Kako dobra priprema, provokativnost, odmjerena drskost i direktnost čine ključ za realizaciju dobrog intervjua te kojim se tehnikama koristi ovaj vrhunski novinar u pripremi svoje emisije, samo su neka od iskustava koje će Stanković prenijeti učesnicima radionice u Mediacentru.

Ideali u novinarstvu, zašto uređivanje i vođenje emisije a ne reporterski posao, cenzura i autocenzura u intervjuu, kriteriji pri odabiru gosta i pokušaj da intervju bude ekskluzivan, prilagođavanje intervjua psihološkom profilu gosta, mogući incidenti, insistiranje na odgovoru - neke su od tema koje će poznati voditelj obraditi na dvodnevnoj radionici.

Tematski moduli radionice će obuhvatiti sljedeće cjeline: -novinarstvo -intervju -proces pripreme za intervju -proces vođenja intervjua -šta nakon intervjua?

Svaka od ovih tematskih cjelina bit će detaljno obrađena i to na primjerima prikazanih intervjua koje će predavač pripremiti kao radni materijal za diskusiju na radionici.

Program radionice bit će zasnovan na razmjeni iskustava i praktičnom radu sudionika. Sala Mediacentra biće prilagođena sadržajnim potrebama radionice pa će sudionici imati priliku voditi intervju sa predavačem u studijskoj atmosferi.

Radionica “Tajne uspješnog intervjua” biće održana u Mediacentru Sarajevo 12. i 13. februara 2008. i još je jedna u nizu majstorskih radionica koje Mediacentar realizira u 2008. godini.

Namijenjena je svima koji žele svoja iskustva podijeliti sa dobitnikom nagrade Hrvatskog novinarskog društva i Večernjeg lista za najbolji talk show.

Aleksandar Stanković je započeo profesionalnu karijeru 1995. godine na Hrvatskom radiju kao novinar. U periodu od 1998. do 2000. godine na prvom programu Hrvatskog radija vodi unutarnjopolitičku emisiju Poligraf, a od 1999. - 2000. obavlja funkciju urednika Unutarnjopolitičke redakcije na Hrvatskom radiju.

Od septembra 2000. godine uređuje i vodi emisiju “Nedjeljom u dva” na Hrvatskoj televiziji. Dosada su emitirane 302 emisije u kojima su gostovale javne ličnosti raznih profila, među kojima Milan Kučan, Milo Đukanović, Boris Tadić , Lech Walensa, Stjepan Mesić, Ivo Sanader, premijer Republike Srpske Milorad Dodik i mnogi drugi.

Osim osoba iz političkog života u emisiji često ugošćuje umjetnike, sportiste, glumce, režisere i mnoge druge ličnosti od interesa javnosti.

Talk show “Nedjeljom u dva” koncipiran je po principu jedan na jedan - uz povremeno uključivanje gostiju putem videolinka i dolaskom gostiju iznenađenja.

Aleksandar Stanković je dobitnik nagrade Hrvatske radio-televizije za najbolju emisiju na Hrvatskom radiju, zatim nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolji talk show 2001. godine i nagrade Večernjeg lista za najbolji talk show 2007. godine.

Cijena učešća na radionici 350 KM (179 euro). Učesnici snose troškove puta i boravka u Sarajevu tokom radionice. Svi učesnici će po završetku radionice dobiti certifikat o završenoj radionici koji potpisuju Aleksandar Stanković i Mediacentar Sarajevo.

Učešće na radionici svi zainteresirani mogu potvrditi najkasnije do 07. februara 2008. na [email protected] ili putem telefona: + 387 33 715 840.