Mjesec kasnije
43

Aleksandar Goganović nikad nije prijavio napad na sebe u Sarajevu: Zašto?

A. L.
Nikada niko nije prijavio navodni incident u kojem je u Sarajevu napadnut zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović (SNSD), potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.
Sredinom januara ove godine političari iz Republike Srpske, barem oni iz vladajuće koalicije, maksimalno su se posvetili vapajima da se zaštiti Goganović koji je tada tvrdio da je napadnut u Sarajevu.

Ne samo da je tvrdio da je napadnut već je Goganović, preko šefa svog Kabineta Aleksandra Nikolića, i detaljno opisao navodno incident.

Objasnio je da je krenuo iz Suda BiH prema Lukavici i da je stao ispred trafike da nešto kupi. Kaže da je tada naišla grupa ljudi koja ga je izvrijeđala a da je potom reagovalo njegovo obezbjeđenje i uvelo ga u automobil.

Tom prilikom Goganović je čak i citirao one koji su ga verbalno napali i kazao da su govorili "živio beg Zukan, smrt Srbinu Goganoviću".

Nikolić ga je tada pohvalio kazavši kako je "uprkos neprijatnoj situaciji ostao smiren i nije nasjeo na provokacije".

Strah za sigurnost Goganovića tada su pokazale brojne kolege političari iz RS-a vjerujući mu na riječ.

Za razliku od njih, postojali su i oni koji su postavljali pitanje ko je u Sarajevu od običnih građana mogao prepoznati Goganovića koji je relativno nepoznata politička ličnost.

Slučajno ili ne, navodni napad na Goganovića desio se baš u vrijeme kada je njegov šef iz Ministarstva odbrane Zukan Helez podnio krivičnu prijavu, između ostalog, i protiv njega. Prijavio ga je jer je učestvovao u obilježavanju neustavnog dana RS-a.

I sam Helez komentarisao je ovaj navodni incident. Nije se previše osvrtao na sam opis incidenta koji je naveo njegov kolega ali je rekao da "ima puno nadimaka ali da ni jedan od njih nije beg".

S obzirom na to da napad nikada nije prijavljen ostaje nam da se pitamo zašto!? Razumno gledajući, postoje samo dvije opcije - ili je Goganović oprostio napadačima ili se napad možda nikad nije ni desio.

Bilo kako bilo, ti dani samo se mogu dodati na spisak svih dana koje su političari u BiH potrošili za međusobna prepucavanja zbog ličnih interesa. Ni nakon Goganovića nije strano onima koji s njim dolaze na suđenja Miloradu Dodiku da na sav glas kukaju da su ugroženi u Sarajevu. Među onima čija se sigurnost i zvanično dovela u pitanje je Sanja Vulić, Goganovićeva stranačka kolegica iz Doboja, koja je dobila policijsku zaštitu nakon što je psovala ispred Suda govoreći "mamicu vam je*em". Zanimljivo, tada je pored nje u društvu bio upravo Goganović koji je nastavio dolaziti u Sarajevo, kako na posao tako i na suđenja Dodiku i Lukiću.