Blizak saradnik Putina
215

Aleksandar Dugin, "Putinov mozak", nahvalio Dodika i poručio da čini herojsko djelo

F. H.
Aleksandar Dugin (Screenshoot: Twitter)
Aleksandar Dugin (Screenshoot: Twitter)
Aleksandar Dugin, ruski filozof, analitičar i strateg, poznat po stavovima koji se mogu okarakterisati kao fašistički, ali i po bliskosti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, govorio je na jednom događaju i o našem regionu.

U zapadnoj javnosti smatra ga čak nazivaju i "Putinovim mozgom".

Na pitanje o Srbiji i njenom političkom položaju Dugin je odgovorio da nema političko stajalište po pitanju Srbije, zato što je Srbija njegova ljubav.

"Ja razumijem sve i prijateljstvo i neke obaveze prema Zapadu, dakle mi imamo takav odnos sa Srbima, da ga ne možemo procijeniti. Praktično, politički, opći osjećaj koji dijele Putin i naš narod, mi ćemo biti uz Srbiju uvijek", rekao je Dugin.

Istakao je kako apsolutno razumije šta radi Aleksandar Vučić i da cijene ono što radi Milorad Dodik

"Mi jako cijenimo šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. Mislim, da to pomaže, u tako kritičnoj situaciji da se ne izreknu sankcije Rusiji. To je herojsko djelo. To će koštati mnogo Srbiju, pokušati će da vas još jednom kazne kao što su prije 30 - 35 godina", rekao je on.

Govoreći o geopolitičkoj budućnosti Dugin je naglasio da će Srbija sigurno izabrati rusku geopolitičku agendu.

"Okret Srbije prema ruskoj geopolitičkoj agendi oživljavanja slavenstva će se desiti. Vidjet ćete to kada formulišemo ciljeve prema Balkanu. Mi moramo završiti ono što smo započeli", prognozirao je Dugin geopolitička kretanja u budućnosti.

Mnogi smatraju da je Dugin odigrao veliku ulogu u odluci da se Krim pripoji Rusiji. Nalazi se pod sankcijama američkog ministarstva finansija zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu.