Sarajevo
27

Aleja ambasadora se mora proširiti: Još četiri ambasadora zasadila lipe sa svojim imenom

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Aleja ambasadora u Sarajevu od danas je bogatija za još četiri lipe koje su zasadili ambasadori četiri zemlje u Bosni i Hercegovini. Šetalište u Starom Gradu sada broji 202 stabla lipe.

Nove lipe zasadili su ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping, ambasador Republike Sjeverne Makedonije Ekrem Ebibi, Islamske Republike Pakistan Muhammad Khalid Rao i šef Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH William Asselborn.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je ambasadore na poznatoj lokaciji.

"Kada smo krenuli s ovom tradicijom za vrijeme Fehima Škaljića, nastavio sam tu tradiciju 2008. godine gdje smo sa nekih 50-60 lipa došli do više od dvije stotine lipa. To je lijepa tradicija koju ćemo zadržati, a jedini problem koji je pred nama je manjak prostora. Za nepunih godinu dana doći ćemo do kraja drugog dijela aleje nakon čega ćemo morati raditi na produženju iza Željeznog mosta na Darivi prema Kozijoj ćupriji", kazao je Hadžibajrić.

Prvu lipu danas je zasadio ambasador Dimplomatskog ureda Belgije u BiH William Asselborn.

"Sadnja drveća izuzetno je važna za našu prirodu i planetu. Moramo se boriti s klimatskim promjenama i ovo je jedan korak ka tome. Pored toga, ova stabla su simbol prijateljstava zemalja. Kako ovo drvo bude raslo, tako će rasti i prijateljstvo između Belgije i BiH", rekao je Asselborn.

Ambasador Republike Sjeverne Makedonije Ekrem Ebibi također se zahvalio što je njegovo stablo lipe našlo svoje mjesto u sarajevskoj aleji.

"Ovo je značajan projekt koji približava ljude iz svih krajeva svijeta na jednom mjestu u Sarajevu. Ovo drvo koje sam zasadio je drvo budućnosti, simbol razvitka, prosperiteta te ujedinjavanja BiH zajedno sa drugim narodima iz regije kako bismo svi bili dio evropske zajednice. Razvijeno Sarajevo i razvijena BiH je veoma značajan faktor za razvoj regije i Evrope u cijelosti. BiH ima potencijala i mogućnosti, ali treba više volje", rekao je ambasador Ebibi.

Sadnja stabala lipe nastavit će se u narednim mjesecima, a prema najavama nadležnih, za očekivati je da će se Aleja ambasadora itekako proširiti.