Kosovo i Srbija
9

Albin Kurti i Miroslav Lajčak razmijenili pisma, očekuju obnovu dijaloga

I. Č.
Albin Kurti i Miroslav Lajčak (Foto: EPA/Klix.ba)
Albin Kurti i Miroslav Lajčak (Foto: EPA/Klix.ba)
Premijer Kosova Albin Kurti i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak razmijenili su pisma u kojima se navodi da je neophodna normalizacija odnosa i postizanje konačnog sporazuma između Prištine i Beograda.
Lajčak je napisao kako je odluka Vlade Kosova o ukidanju takse od 100 posto na robu iz Srbije prvi konkretan korak spremnosti premijera Albina Kurtija da pristupi dijalogu uz posredstvo Evropske unije.

"Očekujem da će Priština i Beograd obnoviti svoje angažovanje sa istom odlučnošću. Kao što ste i Vi istakli, to je važno za dobrobit naroda na obje strane. Uvjeren sam da, ako postoji istinska politička volja, možemo postići rezultate kojima težimo u korist naroda na Kosovu i u Srbiji", napisao je Lajčak.

Lajčak je dodao da njegovo imenovanje na tu funkciju znači povratak angažovanja EU u dijalogu, a da je njegov cilj da "neumorno i dinamično radi na unapređenju dijaloga".

"Ohrabruje me što je Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa i procesu dijaloga i što je spremno da radi na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu", istakao je Lajčak.

Kurti je u pismu Lajčaku potvrdio posvećenost Vlade Kosova na dužnosti dijalogu Kosova i Srbije, navodeći da obje strane moraju intezivno raditi na postizanju konačnog sporazuma o svim spornimpitanjima u bilateralnim odnosima Kosova i Srbije.

"To je preduslov da rezultat dijaloga bude uspješan", dodao je Kurti.

Kurti je Lajčaku 3. aprila čestitao na imenovanju i iznio svoje stavove o pitanju budućnosti dijaloga.

"Strane moraju da osiguraju da se ni u kom slučaju i situaciji ne raspravlja o pitanjima međusobne suverenosti, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova. Nama nije potreban dijalog koji uključuje mape na stolu, a niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti", dodao je Kurti.

On je takođe kazao da EU i SAD moraju da posreduju u dijalogu, a da konačni sporazum treba da bude propraćen "paketom političkih, ekonomskih i finansijskih mjera koje bi ubrzale konvergenciju životnog standarda u obje zemlje, kao i njihovu integraciju u Evropsku uniju".