Sarajevo
0

Albanski premijer Sali Berisha danas u BiH

Sarajevo-x.com
Visoka delegacija Republike Albanije, predvođena albanskim premijerom Sali Berishom, doputovat će danas u zvaničnu posjetu našoj zemlji.

Kako je najavljeno, ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu će za visoku delegaciju biti upriličen svečani doček.

Planirano je da se albanski premijer sastane s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Predsjedništva BiH, te kolegijem oba doma Parlamentanske skupštine BiH.

Sastanak će održati i delegacije BiH i Albanije, nakon čega će biti potpisano nekoliko sporazuma između dvije zemlje.

Tako će ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i ambasador Albanije u BiH Pellumb Qazimi potpisati Sporazum o policijskoj saradnji, a Sadović će sa sekretarom MVP-a Albanije Ferit Hoxhom potpisati Sporazum o readmisiji.

Sporazum o uslovim uzajamnih putovanja građana BiH i Albanije potpisat će zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić i generalni sekretar MVP-a Albanije Ferit Hoxha, a sporazum o carinama ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i zamjenik ministra finansija Albanije Florjon Mima.

Najavljeno je i da će premijer Berisha tokom boravka u BiH posjetiti članove zajednice Albanaca u BiH i trupe albanske vojske u sastavu EUFOR-a, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.