Katastrofalno stanje
379

Alarmantni podaci: Vlasti u Mostaru skrivaju više od hiljadu tona kancerogenog mulja

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Mostarci su otrovani samo još ne znamo koliko - jedna je od tvrdnji izrečenih na konferenciji za medije Mreže "Naše društvo". Predočene su brojne činjenice i akti skrivani od javnosti, a od SDA i HDZ-a zatraženo izbacivanje iz članstva onih koji bi zbog problema s muljem s prečistača trebali i krivično odgovarati.

Husein Oručević iz OKC Abrašević prezentirao je Elaborat plana upravljanja, tretmana i odlaganja mulja s prečistača otpadnih voda koji je za Grad Mostar u junu ove godine izradio Građevinski fakultet, a koji demantira tvrdnje vlasti da politički motivisani aktivisti obmanjuju i zastrašuju javnost.

"Ovaj elaborat pominje mnogo teže riječi nego smo ih mi iznosili na našim konferencijama za medije. Istaknut ću dvije stvari, kažu da je mulj teško zbrinuti jer se u njemu nalaze opasne kancerogene i mutogene materije. Nastali mulj je potrebno pravilno zbirnuti te otkriti izvore tvari i spojeva (PAH, TPH, PCB i HCH) koji moraju ići na procese prethodnog pročišćavanja", naveo je Oručević.

U elaboratu stoji i da u mulju postoje spojevi koji su na nedozvoljen način ušli u sistem kanalizacije u mjerljivim količinama te je potrebno utvrditi izvore ispuštanja i spriječiti dalji unos tih spojeva u gradsku kanalizaciju. Posebno je zatraženo otkrivanje mjesta s kojeg se u kanalizaciju ispušta zloglasni PCB, glavni sastojak emulzije piralena koji je mutogen i kancerogen.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Treba napomenuti da kolektori prikupljaju otpadne vode iz svega jedne trećine grada. Ostatak kao što su istočna obala i dio zapadne i dalje odlazi direktno u Neretvu. Postoje dvije trećine otpadnih voda za koje uopće ne znamo šta sadrže", naglasio je Oručević.

Elaborat predviđa hitno zbrinjavanje mulja izvoženjem iz Bosne i Hercegovine i spaljivanjem u odgovarajućoj spalionici. Prezentirane su i tri ponude koje je Grad Mostar dobio za zbrinjavanje mulja, a svaka ima dodatak da će se transport organizirati u specijalnim vozilima predviđenim za tu namjenu, koja posjeduju sve potrebne dozvole i osiguranja.

"Način na koji se sada to radi, gdje ga pročišćavaju na zraku uz pomoć vjetra. Cjelokupna kancerogena i mutogena materija nalazi se u zraku", kazao je Husein Oručević.

Marin Bago iz Udruge Futura izjavio je da je jedan od opasnijih spinova koji dolaze iz Grada Mostara onaj da mulj nije opasan i da taj spin ide prema federalnom premijeru i ministrici okoliša, a da postoji nalaz inspekcije koji sve to demantuje.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Inspekcija je na deponiji uhvatila kamion sa šest tona mulja, ima i ime šofera i registracijske oznake. Nama pričaju da nema otrova, a mi se pitamo jesu li premijer Novalić i ministrica Đapo prevareni ili su saučesnici u ovoj priči", izjavio je Bago ponovivši da se sada mulj koji sadrži otrove na nivou bojnih otrova suši na zraku i da ga već ima više od hiljadu tona.

Pročitane su alarmantne rečenice glavne gradske savjetnice Radmile Komadine koja je na kolegiju izjavila kako je stanje katastrofalno, a koja u javnosti govori potpuno suprotno.

"Tražimo klasifikaciju svih otpadnih voda u Mostaru. Znamo da smo otrovani, ali ne znamo koliko. Tražimo detaljne sistematske preglede ljudi koji rade na prečistaču, možda je već kasno, ne znamo. Gdje ga odvoze, znamo da jesu negdje, teški otrovi se raspršuju diljem Mostara i Hercegovine", zatražili su.

Od šefova stranaka traže da odgovorne ljude isključe iz stranaka te kažu da su gradonačelnik Mostara i njegovi saradnici građane opljačkali za 300 miliona KM. Zatraženo je i uključivanje struke i intelektualaca u navedeno rješavanje problema.