Moratorij, šta je to
386

Alarmantni podaci CCI-a: U BiH je 192.000 zaposlenih na budžetu

Piše: M. Travar
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bosna i Hercegovina, država u kojoj je, prema rezultatima posljednjeg popisa, svega 3,8 miliona stanovnika, ima 192.000 zaposlenih u javnom sektoru. Ove podatke prezentovali su danas Centri civilnih inicijativa (CCI) u Banjoj Luci.

Radi se o izabranim, imenovanim i zaposlenim na budžetu. Od tog broja 3.869 su direktno izabrani, odnosno one funkcije gdje birači neposredno glasaju za osobe koje žele vidjeti u vlasti, na 1.970 funkcija su politički imenovani, što znači da birači na izborima biraju one koji će naknadno imenovati osobe na ove funkcije, na upravljačkim funkcijama je 19.933 onih koji popunjavaju rukovodeće funkcije u organima uprave, agencijama, ustanovama i slično, dok zaposlenih u javnim službama, policiji, policijskim agencijama i Oružanim snagama BiH te javnom zdravstvu i školstvu ima 166.000.

Presjek stanja je urađen piramidalno, odnosno od državnog do lokalnog nivoa, objašnjava program menadžer CCI-a Adis Arapović.

"Ne samo da nema moratorija na nova zapošljavanja u državnoj službi, na šta su se vlasti obavezale, nego je taj broj drastično povećan. Ne radi se o sporadičnim slučajevima, odnosno incidentima, nego to zapošljavanje poprima razmjere epidemije. U čak 75 posto anketiranih organa javne uprave i javnih preduzeća je bilo novog zapošljavanja, od toga na nivou BiH u 81 posto organa, u RS-u u 84 posto i u Federaciji BiH u 62 posto organa i institucija", precizira Arapović.

U izvještaju CCI-a je također navedeno da ne postoje mehanizmi koji bi osigurali da se imenuju i zapošljavaju najbolji kandidati u javnim preduzećima, što predstavlja novi veliki test domaćih vlasti na svim nivoima, kažu u CCI-u.

"Poseban problem je institut javnih konkursa koji su postali formalnost, često bez ikakvog stvarnog značaja jer različitim malverzacijama postaju besmisleni i farsa za zadovoljavanje proceduralnih odredbi, uz demonstraciju vrlo niskih kriterija transparentnosti i pravičnosti", navodi Arapović.

Zbog svega navednog iz CCI-a zahtijevaju da u što skorijem periodu budu izmijenjeni postojeći ili doneseni novi zakoni o državnoj/javnoj službi na svim nivoima, u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave, te da bude detaljnije uređena konkursna procedura, kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobijaju najbolji kandidati.