BiH
0

Al-Qaida obećala osvetu SAD-u za ubistvo Al-Zarqawija

FENA
Drugi čovjek Al-Qaide Ayman al-Zawahri obećao je osvetu Sjedinjenim Državama za ubistvo Abu Musaba al-Zarqawija, vođe Al-Qaide u Iraku koji je prije dvije sedmice ubijen u zračnom napadu snaga SAD-a.

Zawahri je na snimci prikazanoj u petak na televiziji Al-Jazeera Al-Zarqawija veličao kao mučenika. "IzražavAmo našu sućut muslimanskoj naciji za jednog od njenih najvećih vojnika", rekao je.

Zawahri je također napao iračkog premijera Nurija al-Malikija, rekavši da je on "prodao islam kako bi dobio položaj u vlasti".

U poruci "islamskom narodu", objavljenoj na islamističkoj stranici na internetu, Al-Qaida je prije nekoliko dana zaprijetila da će "osvetiti" al-Zarqawija. Mreža je izrazila sućut "islamskom narodu" zbog gubitka "islamskog lava i stupa džihada" i obećava "zlu kob neprijateljima Allaha".

Jordanc Abu Musab al-Zarqawi bio je najtraženiji terorist na svijetu nakon Osame bin Ladena.

Koalicijske snage Zarqawija su ubile 7. juna u zračnom napadu na izoliranu sigurnu kuću u kojoj se skrivao, otprilike oko osam kilometara od Baqube. U napadu je ubijeno i sedam njegovih pomoćnika. Jedan od njegovih glavnih suboraca je uhapšen.

Vijest o smrti Al-Zarqawija pozdravili su zapadni šefovi država i vlada, vjerujući da bi to mogla biti prekretnica za poboljšanje sigurnosne situacije u Iraku.

Američki predsjednik George W. Bush Jordančevu smrt je nazvao "važnim događajem, kako simbolički, tako i sa stajališta operacija" što se vode u Iraku.

Bombaši-samoubice u automobilima koje je slao Al-Zarqawi znali su napadati šiitske džamije kako bi potaknuli građanski rat u Iraku.

Ubistvo Al-Zarqawija podijelilo je muslimanski svijet.

Talibanski vođa mula Mohammad Omar, prenosi Hina, ranije je rekao je da ubistvo Al-Zarqawija neće oslabiti muslimansku borbu protiv "križarskih snaga".