BiH
0

Al-Jazeera objavila novi snimak američke novinarke

FENA
Američka novinarka Jill Carroll prikazana je na novom videosnimku koji je u ponedjeljak objavila Al-Jazeera, a arapska televizijska stanica je javila kako je ona apelovala na oslobađanje svih iračkih zatvorenica.

Videosnimak je datiran na subotu, dva dana nakon što je američka vojska oslobodila pet iračkih žena iz pritvora, javio je AP.

Carroll (28) je plakala i nosila veo dok je govorila u kameru, sjedeći ispred žuto-crne tapiserije. TV mreža Al-Jazeera javila je kako je ona apelovala na američke i iračke vlasti da oslobode sve zatvorenice kako bi pomogle "u osiguravanju njenog oslobađanja".

U jednom trenutku, drhtavi glas Carrollove mogao se čuti iza glasa čitača vijesti. Sve što se moglo čuti je kako Carroll kaže "nada za porodice".

Američka vojska oslobodila je žene prošlog četvrtka i vjeruje se da drži još šest u zatočeništvu. Nejasno je koliko žena u zatočeništvu drže iračke vlasti.

Carroll, slobodna novinarka koja radi za Christian Science Monitor, oteta je 7. januara od ranije nepoznatih Osvetničkih brigada, koje u zaprijetile da će je ubiti ukoliko se ne oslobode sve ženske zatočenice. Al-Jazeera u ponedjeljak nije javila o bilo kakvom roku ili prijetnji da će biti ubijena.

Urednik Al-Jazeere Yasser Thabit izjavio je kako je TV stanica primila videosnimak u ponedjeljak i da je bio dužine između dvije i tri minute, ali da je samo djelić snimka emitovan.

U saopćenju za javnost CSM je ponovo apelovao na njeno oslobađanje.

"Svako ko ima srca osjećat će se potresen time što je nevina žena poput Jill Carroll tretirana na način prikazan na posljednjem snimku koji je objavila Al-Jazeera. Mi pridružujemo svoj glas onim Arapima širom svijeta, posebno u Iraku, koji su osudili ovaj čin otmice. Tražimo da ona odmah bude vraćena pod zaštitu svoje porodice", navodi se u saopćennju CSM-a.

Otac Jill Carroll, koji živi u Sjevernoj Karolini, izjavio je kako neće imati nikakvih komentara do njenog oslobađanja.