PSBiH
0

Aktivnosti u vezi s imenovanja direktora Direkcije za evropske integracije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH informirao poslanike o aktivnostima u vezi s imenovanjem direktora Direkcije za evropske integracije (DEI).

On je kazao da je nakon razrješenja direktora Direkcije Osmana Topčagića, koji je imenovan za šefa Misije BiH u Briselu, sve urađeno po zakonu te da on nema namjeru da uradi bilo šta izvan i mimo zakona.

Istaknuo je kako je po zakonu i poslovniku bio dužan da obezbijedi nesmetano funkcioniranje Direkcije za evropske integracije, te da nije uzurpirao ničiju funkciju.

Prema njegovim riječima, Zakon o vijeću ministara BiH i Poslovnik o radu Vijeća ministara nalažu predsjedavajućem Vijeća ministara da do konačnog imenovanja direktora koordinira radom Direkcije za evropske integracije, kako ne bi bili usporeni procesi evropskih integracija.

Špirić je kazao da je 2. februara raspisan konkurs za imenovanje direktora Direkcije za evropske integracije.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tarik Sadović iznio je svoje mišljenje o ovom slučaju.

Kako je rekao, nije sporno ono što predsjedavajući Vijeća ministara ima po Ustavu i zakonu, ali se, ističe Sadović, postavlja pitanje neposrednog rukovođenja Direkcijom.

Neki od poslanika su zamjerili Špiriću da je od augusta prošle godine, kada je Topčagiću istekao mandat direktora DEI, opstruirao raspisivanje konkursa za izbor njegovog nasljednika, te da je u nekoliko navrata nezakonski pokušao nametnuti imenovanje vršioca dužnosti direktora Direkcije, što Vijeće ministara BiH nije prihvatilo.

Čula su se i različita mišljenja o tome ko bi do izbora novog direktora trebao rukovoditi Direkcijom.

Nakon što je završena rasprava o svim tačkama dnevnog reda, poslanici će se nakon kraće pauze izjasniti o svakoj o njih.