{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivnosti u sklopu projekta "Partnerstvo za mir i bh. društvo"

F
14.9.2007. u 10:40
0
0
Aktivnosti u sklopu projekta "Partnerstvo za mir i bh. društvo"
0
Aktivnosti u sklopu projekta "Partnerstvo za mir i bh. društvo"
Helsinški Parlament Građana (hCa) i Omladinski Resursni Centar (ORC) Tuzla u okviru projekta "Partnerstvo za mir i bosanskohercegovačko društvo" od 15. jula do 10. septembra ove godine uradio je anketu o tome koliko su građani BiH upoznati s Partnerstvom za mir.
Anketa je provedena zajedno s omladinskim organizacijama - članicama Omladinske Mreže BiH. Rađena je na uzorku od 1000 ispitanika u 18 bh. gradova, a sadržavala je desetak pitanja, koja se uglavnom odnose na (ne)poznavanje građana o tome šta je to Partnerstvo za mir, prednostima priključivanja BiH PZM i značaju istog za stabilnost i prosperitet BiH i čitave regije.

U saopćenju za javnost hCa ističe se kako će analiza ankete uskoro biti prezentirana te da iako samo anketiranje nije urađeno u nekom reprezentativnom uzorku, cilj je bio da se dobiju neke polazne infomacije i razmišljanja bh. građana o toj temi.

U sklopu projekta, u narednom razdoblju, u Sarajevu će biti upriličen i ekspertni sastanak na kojem se očekuje oko 50 sudionika - eksperata iz te oblasti i to predstavnici Ministarstva odbrane, Zajedničkog štaba OS BiH, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva civilnih poslova, vojne analitičare, predstavnike OHR-a, OESS-a, stranih veleposlanstava, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija i drugi.

Inače, osnovni ciljevi projekta "Partnertstvo za mir i bh. društvo" su upoznavanje građana BiH s prednostima pridruživanja BiH Partnersvu za mir, uključivanje BiH u Europske integracije, aktivno uključivanje bh. građana u demokratske procedure,
otvorena diskusija o međugraničnoj saradnji između zemalja bivše Jugoslavije, te promjena političke klime u BiH.

Također cilj je poboljšanje imidža BiH u Jugoistočnoj Europi, Europi i svijetu, stvaranje pretpostavki za siguran život i ostanak mladih u BiH i razbijanje predrasuda i stereotipa koje građani BiH imaju prema NATO-u, a koje su produkt prijašnjeg sistema nakon Drugog Svjetskog rata.

Projekt je podržan od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: