MUP KS
0

Aktivnosti policije povodom praznika

FENA
Aktivnosti policije MUP-a Kantona Sarajevo radi osiguranja sigurnog ambijenta na području Kantona tokom božićnih i novogodišnjih praznika su već otpočele.

Jedna od tih aktivnosti je i policijska akcija koja je otpočela jutros u 06.00 sati u kojoj učestvuje 75 policijskih službenika uključujući dio Jedinice za podršku. Cilj ove akcije je pronalazak osoba za kojima se traga i pronalazak narkotika, oružja i predmeta koji potječu iz krivičnog djela, saopćio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu portparol MUP-a KS-a Dragan Mioković.

Do sada su izvršeni pretresi 11 objekata, od toga osam stambenih i tri poslovna. Pronađeno je šest pištolja, četiri puške, bomba, 300 grama materije koja asocira na kokain i 12 paketića s istom materijom. U službene prostorije je pozvano četiri, a slobode su do sada lišene još dvije osobe, kazao je Mioković dodavši da će o konačnim rezultatima ovih aktivnosti javnost biti blagovremeno obaviještena.

S ovakvim i sličnim aktivnostima Uprava policije MUP-a KS-a će nastaviti.

Mete ovih policijskih aktivnosti koje se planiraju su odabrane na osnovu naših kao i obavještajnih podataka koje smo dobili u saradnji s drugim sigurnosnima agencijama, kazao je porparol MUP-a KS-a .

U toku božićnih i novogodišnjih praznika MUP KS-a će osigurati pojačano prisutvo policajaca u uniformi i civilu na javnim mjestima i sredstvima javnog prijevoza.

-Svi naši kadrovski kapaciteti i materijalno tehnička oprema će biti u funkciji u to vrijeme. Više od 1.300 policajaca će biti u funkciji u vrijeme nastupajućih praznika, ali to ne znači da ćemo biti u stanju da preveniramo sve te stoga apleujemo na građane da nam pomognu u tom dijelu posla, kazao je Mioković.

U toku praznika bit će vršena pojačana kontrola saobraćaja tokom koje će akcent biti stavljen na kontrolu upravljanja vozilom pod uticajem alkohola i na prekomjernu brzinu.

Uprava policije MUP-a KS-a će učestovati i u osiguranju javnog skupa dočeka Nove godine. Svi ulazno-izlazni pravci u i iz Kantona Sarajevo će biti 'pokriveni' policijskim službenicima.

Samostalno i skupa s tržnom inspekcijom organizacione jedinice MUP-a KS-a rade na identifikaciji i pronalasku osoba koje se bave ilegalnom trgovinom pirotehničkih sredstava.

U akciji 11. decembra pronađeno je i oduzeto 6.000 komada različitih pirotehničkih sredstava.

Policijski službenici u uniformi i civilu su na terenu i određen broj njih ima isključivi zadatak da locira osobe koje se bave ilegalnom trgovinom pirotehničkim sredstvima. Ta sredstava će biti oduzimana, a osobe procesuirane, kazao je Mioković.

On je novinarima saopćio i analizu presjeka događanja od 4. do 17. decembra na području KS-a.

-U četvrtak 4. decembra u neposrednoj blizini objekta koji koristi NTV Hayat aktivirane su dvije ručne bombe. Posljedica je bila materijalna šteta. Izvršen je uviđaj, pronađeni tragovi i očekujemo da nam se dostave rezultati tih vještačenja. Radi rasvjetljavanja u vezi s ovim dvjema bombama do sada su obavljeni intervjui sa 42 osobe i došlo se do korisnih informacija. Određeni su mogući motivi i prema tim motivima se ide s obzirom na rezultate vještačenja koje očekujemo, kazao je Mioković.

Naglasio je da je u noći 8./9. decembar MUP-u KS-a prijavljeno 12 tuča, u kojima je sedam povrijeđenih osoba, od čega pet teže i dvije lakše.

U noći 14./15. decembar za sada neidentifikovane osobe izvršile su tešku krađu provaljivanjem u prostorije TV Alfa. Svi tragovi koji su pronađeni na licu mjesta izvršenim uviđajem su izuzeti i dostavljeni na vještačenje. Do ovog momenta saslušano je sedam osoba, od toga četiri u svojstvu osumnjičenih i te osobe su nakon saslušanja puštene do dobijanja očekivanih rezultata navedenih vještačenja.

U ponedjeljak 15. decembra NTV Hayat je upućen poziv kojim je tada nepoznata osoba izjavila da je u tom objektu postavljena bomba. U saradnji s Obavještajno sigurnosnom agencijom policijski službenici MUP-a KS-a su identifikovali izvršioca ovog krivičnog djela. Radi se o Abdulahu Kapidžiću, rođenom 1954. godine iz Sarajeva koji je lišen slobode. On je priznao izvršenje ovog krivičnog djela. Ova osoba je uputila i verbalne prijetnje još nekim javnim osobama.

U noći 16./17. decembra došlo je do upotrebe vatrenog oružja u ugostiteljskom objektu 'Škorpion' i tom prilikom tri osobe su teško povrijeđene. Dvije osobe su lišene slobode zbog sticanja osnova sumnje da su počinile krivčno djelo pomaganja izvršiocu i sprječavanja dokazivanja, a uprava policije MUP-a KS-a traga za Šerak Adnanom, sin Adema, rođen 1987. nastanjen u Ilijašu, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ubistva u pokušaju na štetu ove tri osobe.

Ne radi se o osobi istog imena i prezimena koja ima mjesto prebivališta na području Vogošće.

U srijedu 17. decembra u stanu u ulici Hakije Kulenovića pronađeno je beživotno tijelo Ismeta Bajramovića Ćele, rođenog 1966. u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo i sudsko medicinski vještak - obducent.

-Prema svim do sada raspoloživim saznanjima i tragovima nađenim na licu mjesta najverovatnije se radi o samoubistvu. Međutim, konačnu kvalifikaciju ovog događaja dat će tužilac po završetku obdukcije koja je u toku, kazao je Mioković.