BiH
0

Aktivnosti na smanjenju negativnog utjecaja industrije na ljudsko zdravlje i okoliŠ

FENA
U Bosni i Hercegovini u toku je implementacija projekta ,,Jačanje kapaciteta za primjenu integralne prevencije i kontrole zagađivanja u BIH-IPPC BiH", koji finansira Evropska komisija kroz program LIFE za treće zemlje.

Projekat izvode Institut za hldrotehniku iz Sarajeva i firma Exergia sa. iz Grčke, a ima za cilj da smanji negativni uticaj industrijskih aktivnosti na ljudsko zdravlje i životnu sredinu promoviranjem upotrebe najboljih raspoloživih tehnika (BAT-ova) u proizvodnim procesima i jačanjem implementacije integralne prevencije i kontrole zagađivanja kroz dosljedniju primjenu novih zakona o zaštiti životne sredine u oba entiteta.

U jednom aspektu projekta, projektni tim će raditi sa grupom preduzeća iz prehrambenog sektora (pivare, mljekare, prerada voća i povrća, klaonice i prerada mesa).

Projektni tim će, kako se navodi u saopćenju tog tima, pružiti i besplatnu pomoć zainteresiranim firmama da sprovedu okolinski audit koji će rezultirati dijelom dokumentacije koja će se moći predati u okviru postupka za dobivanje ekološke dozvole, a koju su postojeće firme obavezne dobiti do 2008. godine.