Haris Silajdžić
0

'Aktivnosti Kebe u SAD-u identične Dodikovim'

Sarajevo-x.com
U saopštenju za javnost dostavljenom danas, član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, osuđuje sve paralelne vanjsko-političke aktivnosti entitetskih dužnosnika i institucija, koje, kako ističe, postaju sve učestalije.

"S tim u vezi, razgovori o vanjsko-političkim pitanjima koje je potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, ove sedmice obavio u Washingtonu sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti SAD-a ozbiljno narušavaju ustavne ingerencije Bosne i Hercegovine i Predsjedništva BiH", saopšteno je.

"Uvidom u dokumentaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH pokazalo se da je g. Kebo u potpunosti zaobišao to ministarstvo pri zakazivanju susreta sa zvaničnicima druge države. Ministarstvo vanjskih poslova je zaprimilo samo obavjest Kabineta Kebe tri dana prije putovanja u Washington u kojoj se od Ministarstva traži da osigura "neophodnu logističku podršku“ tokom borakva Kebe u SAD-u. Ovakva praksa je već neko vrijeme prisutna u RS entitetu, a putovanje, organizacija posjeta i teme sastanaka Kebe u Washingtonu su identični načinu na koji je Milorad Dodik obavio posjetu Ruskoj Federaciji i Republici Italiji ranije ovog mjeseca", podsjeća Silajdžić te dodaje:

"Kršenje ustavnih ingerencija Bosne i Hercegovine i njenih institucija od strane entitetskih zvaničnika ne samo šteti ugled Bosne i Hercegovine, već također vodi ka daljoj razgradnji države i promovisanju entiteta u jedinice sa elementima državnosti. U takvim okolnostima, zalaganje za uspostavu federalnih jedinica sa etničkim predznacima je logičan slijed događaja koji šalje poruku da takve jedinice, a ne Bosna i Hercegovina, trebaju ostvarivati međunarodnu saradnju."