{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivnosti Crvenog križa FBiH nakon poplava u Hercegovini

F
25.3.2009. u 14:01
0
0
Aktivnosti Crvenog križa FBiH nakon poplava u Hercegovini
0
Aktivnosti Crvenog križa FBiH nakon poplava u Hercegovini
Nakon poplava koje su u januaru i početkom februara pogodile područje Hercegovine, odobrena je nabavka robe za destinacije u Mostaru, Neumu, Čapljini, Ravnom, Čitluku, Jablanici, Konjicu, Prozoru/Rami, Stocu, Popovom polju i Svitavi, saopćio je danas u Sarajevu Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine.
To je učinjeno na osnovu informacija s terena i potreba koje su izrazile porodice pogođene poplavom te potreba koje je istakao Crveni križ.

U toku marta vrši se podjela 500 paketa hrane, 500 paketa higijenskih potrepština, četiri tanka za vodu od 1.000 litara, 20 električnih potopnih pumpi za naselja i porodice pogođene poplavama.

Na ovaj način Crveni križ Federacije BiH daje svoj doprinos u ukupnom razvoju sistema zaštite i spašavanja u Federaciji, saopćeno je iz ureda ove organizacije u FBiH.

Naime, tim Crvenog križa za brzu procjenu ugroženosti (RDRT) izašao je na teren i prikupio potrebne informacije za izradu plana akcije i sačinjavanje DREF-a (fond za hitan odgovor u slučaju katastrofe) koji je, nakon aplikacije, odobren od Međunarodne federacije Crvenog križa od 100.000 CHF.

Crveni križ podsjeća da je na području Hercegovine u januaru i početkom februara zbog obilnih kiša došlo do izlijevanja rijeka i plavljenja mnogih domaćinstava i usjeva, posebno na području Trebinja, Popovog polja, Ravnog, Neuma i Svitave.

Poplavama je pogođeno 765 porodica, odnosno oko 170 kuća, bila je zagađena i pitka vode, a neka područja ostala su bez struje te mnogi mostovi i prilazi do sela bili poplavljeni ili odneseni bujicom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: