{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivnosti Crvenog križa FBiH nakon poplava u Hercegovini

F
25.3.2009. u 14:01
0
0
Aktivnosti Crvenog križa FBiH nakon poplava u Hercegovini
0
Aktivnosti Crvenog križa FBiH nakon poplava u Hercegovini
Nakon poplava koje su u januaru i početkom februara pogodile područje Hercegovine, odobrena je nabavka robe za destinacije u Mostaru, Neumu, Čapljini, Ravnom, Čitluku, Jablanici, Konjicu, Prozoru/Rami, Stocu, Popovom polju i Svitavi, saopćio je danas u Sarajevu Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine.
To je učinjeno na osnovu informacija s terena i potreba koje su izrazile porodice pogođene poplavom te potreba koje je istakao Crveni križ.

U toku marta vrši se podjela 500 paketa hrane, 500 paketa higijenskih potrepština, četiri tanka za vodu od 1.000 litara, 20 električnih potopnih pumpi za naselja i porodice pogođene poplavama.

Na ovaj način Crveni križ Federacije BiH daje svoj doprinos u ukupnom razvoju sistema zaštite i spašavanja u Federaciji, saopćeno je iz ureda ove organizacije u FBiH.

Naime, tim Crvenog križa za brzu procjenu ugroženosti (RDRT) izašao je na teren i prikupio potrebne informacije za izradu plana akcije i sačinjavanje DREF-a (fond za hitan odgovor u slučaju katastrofe) koji je, nakon aplikacije, odobren od Međunarodne federacije Crvenog križa od 100.000 CHF.

Crveni križ podsjeća da je na području Hercegovine u januaru i početkom februara zbog obilnih kiša došlo do izlijevanja rijeka i plavljenja mnogih domaćinstava i usjeva, posebno na području Trebinja, Popovog polja, Ravnog, Neuma i Svitave.

Poplavama je pogođeno 765 porodica, odnosno oko 170 kuća, bila je zagađena i pitka vode, a neka područja ostala su bez struje te mnogi mostovi i prilazi do sela bili poplavljeni ili odneseni bujicom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: