{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivizam u BiH: Svjetski dan borbe protiv side

S
1.12.2004. u 15:15
11
0
Aktivizam u BiH: Svjetski dan borbe protiv side
11
Aktivizam u BiH: Svjetski dan borbe protiv side
Zvanični podaci pokazuju da je danas u svijetu virusom HIV-a zaraženo 37,2 miliona odraslih osoba, od čega su polovica žene.
Povodom 1. decembra, međunarodnog Dana borbe protiv SIDE/HIV-a, neformalna grupa bosanskohercegovačkih aktivistkinja i aktivista globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba žele javno izraziti svoju solidarnost sa svim žrtvama, oboljelima i onima koji/e se bave prevencijom i suzbijanjem ove bolesti.

Zvanični podaci pokazuju da je danas u svijetu ovim virusom zaraženo 37,2 miliona odraslih osoba, od čega su polovica žene. Broj oboljelih je stalno u porastu. Podsjećamo javnost da je ova bolest u Bosni i Hercegovini još uvijek izuzetno neozbiljno shvaćena i da ne postoje adekvatni instrumenti za njezino suzbijanje, kao ni informacije o prevenciji i liječenju. Potrebno je hitno educirati i mobilizirati sve odgovorne institucije i osobe u zemlji, kako ne bi došlo do daljnjeg porasta broja oboljelih i kako bi HIV-pozitivne osobe dobile neophodni medicinski tretman i zaštitu.

Ovogodišnja tema kampanje 16 dana aktivizma je Za zdravlje žena, za zdravlje svijeta: zaustavimo nasilje! Također, tema ovogodišnjeg međunarodnog Dana borbe protiv SIDE/HIV-a je Žene, djevojke, djevojčice, HIV i SIDA, s ciljem da se istakne potreba za suzbijanjem nasilja nad ženama (na osnovu spola i roda, rodnog identiteta i/ili izražavanja, seksualne orijentacije, religijske i etničke pripadnosti te drugih društvenih i fizičkih karakteristika i identiteta), kao sastavnog dijela sveobuhvatne borbe protiv ove bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: