BiH
11

Aktivizam u BiH: Svjetski dan borbe protiv side

Sarajevo-X
Zvanični podaci pokazuju da je danas u svijetu virusom HIV-a zaraženo 37,2 miliona odraslih osoba, od čega su polovica žene.

Povodom 1. decembra, međunarodnog Dana borbe protiv SIDE/HIV-a, neformalna grupa bosanskohercegovačkih aktivistkinja i aktivista globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba žele javno izraziti svoju solidarnost sa svim žrtvama, oboljelima i onima koji/e se bave prevencijom i suzbijanjem ove bolesti.

Zvanični podaci pokazuju da je danas u svijetu ovim virusom zaraženo 37,2 miliona odraslih osoba, od čega su polovica žene. Broj oboljelih je stalno u porastu. Podsjećamo javnost da je ova bolest u Bosni i Hercegovini još uvijek izuzetno neozbiljno shvaćena i da ne postoje adekvatni instrumenti za njezino suzbijanje, kao ni informacije o prevenciji i liječenju. Potrebno je hitno educirati i mobilizirati sve odgovorne institucije i osobe u zemlji, kako ne bi došlo do daljnjeg porasta broja oboljelih i kako bi HIV-pozitivne osobe dobile neophodni medicinski tretman i zaštitu.

Ovogodišnja tema kampanje 16 dana aktivizma je Za zdravlje žena, za zdravlje svijeta: zaustavimo nasilje! Također, tema ovogodišnjeg međunarodnog Dana borbe protiv SIDE/HIV-a je Žene, djevojke, djevojčice, HIV i SIDA, s ciljem da se istakne potreba za suzbijanjem nasilja nad ženama (na osnovu spola i roda, rodnog identiteta i/ili izražavanja, seksualne orijentacije, religijske i etničke pripadnosti te drugih društvenih i fizičkih karakteristika i identiteta), kao sastavnog dijela sveobuhvatne borbe protiv ove bolesti.