U 6 gradova
165

Aktivistice Gračaničkog keranja: Ručno izrađen "Cvijet - Sjećanje" šalje važne poruke

Piše: El. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje Gračaničko keranje organiziralo je distribuciju "Cvijeta - Sjećanje" koji građani danas i sutra od 11 do 17 sati mogu nabaviti u Sarajevu (Plato BBI Centra i Baščaršija - ispred Baščaršijske džamije), Tuzli (Trg Kapija), Travniku (Plato TC Konzum), Zenici (Trg Alije Izetbegovića), Cazinu (Trg ispred stare Gimnazije, 10 -13 sati) i Gračanici (Plato Osman-kapetanove medrese).

"Ne želimo zaboraviti, a ovo je način da zadržimo sjećanje i pošaljemo poruku koja je važna za budućnost, možda i za cijeli svijet. Taj cvijet koji smo mi uradili rukom treba da živi među nama. Na ovaj način bilo gdje možemo odati poštovanje žrtvama i dati podršku onima koji nose svoju bol", rekla je Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja Gračaničko keranje.

Naglasak priče je na ženama koje cvijet izrađuju ručno s ljubavlju jer, ističu, nijedna fabrika ne može proizvesti nešto s ljubavlju.

"Zato se ovaj cvijet nosi s ljubavlju i najbitnije je da ima onih koji ga nose s poštovanjem prema žrtvama. Želimo da dijelimo cvijet i da se on ne komercijalizira, zato pozivamo vlasti koje su u mogućnosti da podrže žene koje rade, jer one ne mogu same to iznijeti", rekla je Ahmedbegović.

Najvažnija je, kaže, poruka koju cvijet nosi i ističe kako se simbolikom cvijeta mora ispričati priča o BiH.

"Dajte nam priliku da se nešto što je već izgrađeno dograđuje i da se na dostojanstven način prikaže ono što mi u BiH imamo, a to je istina o nama i ljubav koju moramo potaknuti. Cvijet je prilika da svi budemo zajedno", rekla je Ahmedbegović.

"Cvijet - Sjećanje" predstavljen je 2010. godine, a Ahmedbegović ističe da će ih izrađivati sve dok ima onih koji ih žele nositi.