Suočavanje s prošlošću
486

Aktivisti u Sarajevu se podjelom bijelih traka prisjetili 3.176 žrtava prijedorskih žrtava

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHRBiH) ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu dijele bijele trake građanima Sarajeva i nose transparente s informcijama o zločinu u Prijedoru.

Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u BiH na ovaj način žele pokazati da postoje mlade osobe kojima je stalo do suočavanja s prošlošću.

"Mi svake godine simbolično dijelimo bijele trake koje su znak sjećanja na žrtve koje su ubijene u Prijedoru 30. maja 1992. godine. Želimo poručiti da ne smijemo zaboraviti, ali i da je veoma bitno da učimo iz grešaka. Zločin u Prijedoru je zločin koji se historijski ponovio i to želimo pojasniti mladima kako bi shvatili da bez suočavanja s prošloću ne možemo govoriti o budućnosti", rekla je Nadira Ćurulija, aktivistica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Dodala je da je to neophodno kako bismo konačno počeli koračati ka budućnosti bez fašizma, nacionalizma i sličnih svjetonazora.

"Zločin se dogodio, ne želimo zaboraviti, ali želimo iz njega naučiti i shvatiti da fašizam nije nikakvo rješenje", poručila je.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH smatra da je važno podignuti svijest o zločinima koji su se desili u proteklom ratu i ukazati građanima Bosne i Hercegovine da suočavanje s prošlošću predstavlja bitan faktor uspješnosti budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona.