Građani biraju
181

Aktivisti: Rijeke nam privatiziraju i guraju u cijevi, glasajte za zaštitnike okoliša

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije u organizaciji Čuvara rijeka iz Koalicije za zaštitu rijeka u BiH pod nazivom "Glasaj za okoliš!".

Aktivisti smatraju da su najbolji kandidati na predstojećim izborima one osobe koje vode posebnu brigu o okolišu, jer bez zdravog okoliša zajednica i pojedinac ne mogu opstati.

Emina Veljović, direktorica Aarhus centra obratila se javnosti ispred sarajevske Vječne vatre i objasnila suštinu problema čije rješenje čuvaju građani ove zemlje.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Ovdje smo u duhu predstojećih izbora kako bismo naglasili građanima da prilikom biranja budućih kandidata uzmu u obzir okoliš. Na brošurama smo naveli sve što se nije uradilo - imamo nečist zrak, cunami gradnje malih hidroelektrana i nepropisno odlaganja otpada", kazala je Veljović

Ona je naglasila da je lokalna zajednica početna tačka djelovanja, ali je podvukla kako federalne vlasti još nisu usvojile Zakon o zaštiti okoliša.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"To nije uradio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to je kočnica na putu ka EU", kazala je Veljović

Lejla Kusturica iz Fondacije "Atelje za društvene promjene – ACT" rekla je da svi građani, bez obzira da li bili mladi ili stari, moraju uzeti stvari u svoje ruke.

"Prolaze godine i svjedočimo velikoj otimačini naših dobara. Rijeke bivaju privatizirane, a izgradnjom MHE narušava se život ljudi i životinja koji zavise od tih rijeka. Mi smo sa rijeke Ugar još jednom pozvali Vladu Federacije BiH da požuri sa donošenjem zakonskih i podzakonskih rješenja kako bi se spriječila gradnja MHE. Ugar će cijeli biti stavljen u cijevi ako se ispuni ono što je planirano", poručila je Kusturica.