Ugrožena pitka voda
45

Aktivisti poslali pismo ambasadorima SAD-a, Britanije i Norveške zbog podrške rudniku u Varešu

T. K.
Lokalitet prije i poslije "investicije"
Lokalitet prije i poslije "investicije"
Ekološke organizacije civilnog društva u BiH, poslale su Otvoreno pismo ambasadorima Velike Britanije, SAD-a i Norveške zbog njihove otvorene podrške rudniku kompanije Adriatic Metals u Varešu, a koji ugrožava slivove rijeka koje opskrbljuju građane Kaknja pitkom vodom.

Brojne organizacije civilnog društva, neformalnih grupa i aktivista okupljenih u pet ekoloških mreža u BiH izrazili su duboku zabrinutost i razočarenje zbog nedavne posjete rudniku, pogotovo jer je posjeta upriličena neposredno nakon građanskog protesta u Kaknju trećeg juna, tokom kojeg je jasno upozoreno da navedeni rudnik ugrožava vodozaštitne zone i slivove rijeka koje opskrbljuju građanke i građane Kaknja pitkom vodom.

"Vaša posjeta je uslijedila i nakon građanskih istupa protiv odluke Skupštine Grada Doboj da dopusti geološka istraživanja na svome teritoriju, što je samo prvi korak ka otvaranju rudnika iste ili slične kompanije na planini Ozren. Kako onda protumačiti Vašu podršku rudniku unatoč građanskim protestima i upozorenjima koja su prenijeli brojni mediji? Nije li vaša posjeta direktna poruka svim ekološkim organizacijama, grupama i aktivistima, kao i zabrinutim građankama i građanima, da ne smiju dirati "Vašu investiciju"?", stoji u pismu.

Dodatno navode i postavljaju osnovano pitanje, kako protumačiti posjetu koja je predmet istrage domaćih i međunarodnih službi zbog sumnji u brojne nepravilnosti, nastalih odlukama političkih struktura koje se njihovim izjavama često nazivaju korumpiranim.

"S druge strane, mi, ekološki aktivisti, već desetljećima se grčevito borimo s tim istim vlastima da vrijedna prirodna područja proglase zaštićenim. Stoga, dopustite nam da Vas upoznamo s nekim izuzetno važnim činjenicama. Rudnik u Varešu je dobrim dijelom izgrađen na lokalitetu koji je planiran kao zaštićeno područje prirode prema stručnom elaboratu Općine Kakanj iz 2013. godine. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i jedno od rijetkih preostalih prašumskih staništa u Evropi, prašuma Trstionica, planirana kao zaštićeno područje najvišeg nivoa prema Prostornom planu i Strategiji razvoja Zeničko-dobojskog kantona", ističu.

Navode da je istovremeno, prema prostornom planu Republike Srpske, za planinu Ozren planirana zaštita u rangu nacionalnog parka.

"Ozrenski vrh Gostilj je prošle godine proglašen kao zaštićeno stanište trave ive, čije je branje na ovom lokalitetu uvršteno u Listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Moguće je da niste bili upoznati s ovim činjenicama, kao i da niste svjesni da BiH ima samo 3 posto zaštićenih područja prirode. Međutim, sigurno znate da rudnici trajno devastiraju prirodu, biodiverzitet i životnu sredinu općenito", poručuju.

Na kraju mole da se ne ubjeđuju kako su "iskopaj i odnesi investicije" njihova budućnost i da su "investitori", kako se navodi "posvećeni zemlji, sigurnosti, održivosti"…

"Još nismo toliko osiromašeni, barem duhom, da su nam 'jame' postale 'slamke spasa'. Mi jako dobro znamo da naša budućnost nije u krčenju šuma i raskopavanju planina, nego u Evropskoj uniji koja stavlja zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti na prvo mjesto. Stoga vas otvoreno pitamo: Je li Vaša podrška ovakvim "investicijama" Vaš osobni, ili stav država koje predstavljate? Molimo vas da za direktan odgovor, bez okolišanja, jer nam je namjera isto pitanje postaviti i vladama država iz kojih dolazite, kao i tijelima Evropske unije u Briselu", navodi se u pismu.

Pišu da im je jako važno da saznaju, podržavaju li ambasadorove države "investicije" koje će trajno uništiti jedino što je preostalo u BiH, a što oni nisu sami uspjeli uništiti ratom - prelijepu prirodu.

"Oprostite nam, al želimo jasno znati ko su nam pravi prijatelji, a ko su zapravo najobičniji kolonizatori kojima je jedini cilj izrabljivanje prirodnih i kulturnih bogatstava BiH. Stoga, ako želite dobro ovoj zemlji i njenim ljudima, ljubazno Vas molimo da nas prestanete omalovažavati promocijom ovakvih i sličnih 'investicija' te da putem saopštenja za javnost nedvosmisleno podržite napore građanki i građana u zaštiti životne sredine radi održivog prosperiteta i zarad budućih pokoljenja", zaključili su.

Pismo je podržala Eko BiH mreža, Koalicija za zaštitu rijeka BiH, Aarhus centri u BiH, Mreža za zaštitu prirode u BiH, te Savez za šume u BiH.